Kuijk

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Het onderwijsnieuws van 5 maart 2009

E-mail Afdrukken PDF

Vandaag ben ik aan het experimenteren geweest met Tiny Tiny RSS. Een van de resultaten is het onderstaande nieuwsoverzicht.

Latere selectie van leerlingen verhoogt de deelname aan het hoger onderwijs

Het selecteren van leerlingen direct na het basisonderwijs heeft negatieve gevolgen voor de deelname aan het hoger onderwijs (HBO en universitair) in Nederland. Voor leerlingen met een mavo-advies leidt uitstel van keuze voor een bepaald type vervolgonderwijs met één of twee jaar tot een toename van de kans op het behalen van een hoger-onderwijsdiploma van 22 naar 26 procent.

En nu kan Mohammed naar het gym

Voor leerlingen als Mohammed is een goede Citoscore een ticket to ride. Nu is zeker wat hij kan. En dat is: het gymnasium.

Leerlingen met autisme

Autisme is een stoornis die nooit over gaat! Leerlingen met autisme kunnen er niets aan doen dat zij deze stoornis hebben en het ligt niet aan de opvoeding. Zij kunnen wel met hun stoornis leren leven en goede leerresultaten halen als de omgeving bereid is om door een auti-bril te kijken.

Scholieren onderhouden auto leraren

Leraren en ander personeel van scholen met een opleiding voor automonteur laten hun auto regelmatig onderhouden en repareren door leerlingen. Dat meldt de Bovag, de bond van garagehouders. De Bovag vindt dat oneerlijke concurrentie en wil verdere stappen ondernemen als het probleem in kaart is gebracht. Garagebedrijven werken regelmatig samen met scholen.

Stagetekort moet in sociaal akkoord

Het kabinet, de werkgevers en de vakbonden moeten samen het dreigende tekort aan stageplaatsen aanpakken. Dat heeft staatssecretaris Ban Bijsterveldt gezegd.Op dit moment overlegt minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken met de bonden en de bedrijven over de economische crisis. In het sociaal akkoord dat daaruit moet voortvloeien moet ook een paragraaf over de stages komen,

Beter onderwijs kan ook met minder geld (opinie)

Schoolbestuurders moeten ophouden steeds meer geld te vragen, meent Ton van Haperen. Door de recessie moet het roer om. Tijd voor ingrijpende maatregelen. Het wordt wel eens vergeten, maar de Nederlandse overheid maakt al jaren geld vrij voor beter onderwijs. Tussen 1995 en 2005 stegen de onderwijsbestedingen als percentage van de totale publieke uitgaven van 8,9 procent naar 11,5 procent.

Vooraf foutieve schoolkeuze leidt tot afhaken

Een verkeerde studiekeuze is de belangrijkste reden waarom vijftigduizend leerlingen per jaar voortijdig de school verlaten. Dat blijkt uit onderzoek van het ROA, een onderzoeksinstituut dat is verbonden aan de Universiteit van Maastricht.Van de uitvallers zegt 20 procent te zijn gestopt omdat de studie tegenviel, dan wel omdat ze een verkeerde studiekeuze hadden gemaakt.

SterrenkundeOpSchool.nl

Via zijn website SterrenkundeOpSchool.nl wil Richard de Jong dit jaar i.s.m.........

Schoolgebouwen niet van deze tijd

Leraren en leerlingen kampen met stankoverlast, afbladderende verf en krappe lokalen Het urinezuur is in de vloer getrokken, de school stinkt, de lokalen zijn te krap, de kozijnen rot.Schoolleiders trekken aan de bel. Bijna de helft van de schoolgebouwen heeft achterstallig onderhoud. Dat is de uitkomst van een enquête van de Besturenraad, onder zeshonderd schoolbesturen en scholen voor PO en VO

Zwarte scholen scoren beter op cito

Zwarte scholen in Rotterdam lopen hun achterstand in. Dat blijkt uit de scores op de cito-toets die afgelopen maand is gehouden onder basisschoolinderen in heel Nederland. Weliswaar scoren ze gemiddeld nog steeds minder goed als witte scholen in Rotterdam, maar verschil met zwarte scholen buiten de grote steden is er niet meer.Over de hele linie halen Rotterdamse kinderen een lagere citoscore.

Honderden banen weg bij ROC's

Regionale opleidingencentra schrappen dit jaar honderden arbeidsplaatsen door het wegvallen van overheidsgeld. Alleen al bij het ROC van Amsterdam en het ROC Midden Nederland gaat het om in totaal meer dan driehonderd voltijdsbanen. Eerder werd al bekend dat ROC Aventus wegens een groot tekort op de begroting bijna 40 banen schrapt.

School moet 1 lijn trekken

Duidelijk en consistent zijn. Anders heeft een schoolbestuur geen been om op te staan.Het is het fundament van het toelatings- en benoemingsbeleid, zegt de Utrechtse rechtsgeleerde dr. M. de Blois. Op veel protestants-christelijke en rooms-katholieke scholen is de grondslag nog wel waterdicht, terwijl daar een steeds ruimere invulling aan gegeven is.

Bloemen leerlingen voor agente

Leerlingen van het Almeerse Buitenhout College hebben zich bij de politie gemeld met een grote bos bloemen voor de agente die vrijdag is belaagd door 35 scholieren. Ze veroordelen het gedrag van hun medeleerlingen en wensten de agente sterkte en beterschap. Ook een dertienjarige jongen is naar de politie gestapt. Hij was betrokken bij het incident en zal worden verhoord als verdachte.

Scholen vrezen tekort docenten

Op middelbare scholen in Rotterdam tekent zich een ernstig lerarentekort af. Docenten gaan, vooral in de bovenbouw, massaal met pensioen. De instroom van verse leerkrachten blijft daar bij achter. Honderden plaatsen zullen de komende jaren moeilijk op te vullen zijn. Momenteel is het in Rotterdam al lastig docenten te vinden voor techniekvakken, Nederlands, Engels en wiskunde.

Bedrijven richten technieklokaal in

Terwijl de vraag naar technisch personeel groeit, kiezen steeds minder jeugdigen voor een technische opleiding. Eigenlijk zouden ze al op de basisschool moeten worden warm gemaakt voor techniek. In Ureterp begrijpen bedrijven dat, en investeren in een technieklokaal van cbs De Opdracht. Die school is, net als zeven andere scholen in Nederland, ingeloot in het netwerk 'De acht werkplaatsen'.

Cursus kleuters en geweld

De Boomhut, een cursus voor kinderen die te maken hebben (gehad) met een gewelddadige thuissituatie, wordt uitgebreid met een kleutergroep. De GGZ Kinderen en Jeugd Rivierduinen in Gouda heeft hiervoor gekozen, omdat uit literatuur op dit gebied blijkt dat geweld in huis met name op jonge kinderen een enorme impact heeft.

Hagenaar (12) wint NK striptekenen

De 12-jarige Timmy Schelhaas uit Den Haag is Nederlands kampioen striptekenen. Hij won zondag op de stripbeurs in Breda de nationale cartoonwedstrijd. Vijf vragen aan de jonge striptekenaar. 1 En, een feestje gevierd? Ja, ik ben na afloop van de wedstrijd met mijn familie pannenkoeken gaan eten aan de boulevard van Scheveningen. Ik heb gewonnen van drie ex-finalisten, dus ik ben best wel trots

Week zonder vloeken in LA

Het bestuur van de Californische regio Los Angeles heeft de eerste dagen van maart tot vloekvrije week uitgeroepen. Het besluit vloeit voort uit het initiatief van een 14-jarige scholier, die al twee jaar ten strijde trekt tegen het gevloek in zijn omgeving. Wie toch zin heeft deze week in Los Angeles te vloeken, hoeft niet bang te zijn voor straf.