Kuijk

Dan maar wat vaker naar de Efteling

E-mail Afdrukken PDF
'Kamer zet vraagtekens bij plan-Cornielje', aldus de Telegraaf. Dat 'plan-Cornielje' is dus het plan van de Commissie Onderwijstijd, waarover ik het vanochtend al gehad heb. In het Telegraafstukje lees ik:
"DEN HAAG - De onrust op scholen over het minimumaantal lesuren is niet afgenomen door de plannen van de commissie Cornielje. Ook de Tweede Kamer vraagt zich af of scholen met hun huidige budget de norm wel kunnen halen."
Volgens mij hoeft dat geen probleem te zijn, als er een groter deel van het huidige budget naar het daadwerkelijke lesgeven gaat. Dan kun je zelfs meer les gaan geven, in plaats van minder. Cornielje (waar is de rest van de commissie trouwens gebleven?) wil echter minder les laten geven:
"Cornielje wil de norm definitief verlagen van 1040 naar duizend uur. Leraren en scholieren leveren een week vakantie in zodat scholen het minimumaantal lesuren gemakkelijker kunnen halen. Bovendien krijgen instellingen meer ruimte om schoolactiviteiten te laten meetellen voor de norm."
Dat de leerlingen een volwassen werkweek cadeau zouden krijgen, had ik vanochtend al geconstateerd, maar het blijkt dus nog erger: "Bovendien krijgen instellingen meer ruimte om schoolactiviteiten te laten meetellen voor de norm". Het begrip schoolactiviteiten valt erg ruim uit te leggen, dus de kans bestaat dat scholen wat meer feesten gaan organiseren of wat vaker met alle leerlingen naar de Efteling of de dierentuin gaan. Hoe verder weg, hoe beter, want de reistijd telt ook mee. Het parlement vindt het geweldig:
"Een meerderheid in het parlement omarmt deze voorstellen. Het geld ontbreekt echter. “Wij willen een betere onderbouwing van de commissie waarom het voorstel voor een urennorm van duizend wel binnen de bekostiging past”, stelt PvdA-Kamerlid Marianne Besselink."
En ik zou wel graag een onderbouwing willen hebben van de gedachte dat het onderwijs er beter op wordt als je nog minder les gaat geven. Waarschijnlijk kan ik daar op wachten tot ik een ons weeg.