Kuijk

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Het gaat niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit

E-mail Afdrukken PDF
'Meer vmbo’ers naar vervolgopleiding', aldus de Telegraaf. Ja, en? Even lezen:

 

"DEN HAAG - Dit jaar hebben meer jongeren zich na het vmbo (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs) ingeschreven voor een vervolgopleiding. Dat heeft ministerie van Onderwijs woensdag bekendgemaakt.'

Het zijn er dus meer. Wat wil dat zeggen? Dat zegt helemaal niets, behalve dat het er meer zijn. Even verder kijken:

 

"Na het afgelopen schooljaar schreven zich 4250 geslaagde vmbo’ers niet in voor een vervolgopleiding aan bijvoorbeeld het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Bij de groep uit het schooljaar 2006-2007 ging het om meer dan zevenduizend leerlingen."

Een van de grote problemen van het VMBO, is dat het niet deugt. Er zijn VMBO-scholen die er ondanks dit feit in slagen goed onderwijs te geven, waarvoor hulde, maar het concept deugt niet. Het VMBO heet voorbereidend te zijn, maar het bereidt nergens op voor. Zelfs niet op het MBO. Dat er zich nu meer "geslaagde vmbo'ers" hebben ingeschreven is natuurlijk reuze boeiend, maar wat veel boeiender is, is de vraag: voor welke opleidingen en welke niveaus? Een opleiding 'detailhandel' op niveau 1 leidt bijvoorbeeld op tot vakkenvuller en de vraag is, of je daar eigenlijk wel een opleiding voor nodig hebt. Maar goed, we lezen ook nog even de laatste alinea:

 

" Elk jaar doen grofweg 100.000 vmbo-leerlingen hun examen. Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt heeft de gemeenten vorige week een brief geschreven om de jongeren die niet doorleren, op te sporen. Zij moeten hen op weg helpen, aldus Van Bijsterveldt."

Hm. De staatssecretaris weet kennelijk niet dat het op veel MBO's op dit moment zo'n zootje is, dat je het volgen van een 'opleiding' er niet of nauwelijks doorleren kunt noemen. Maar goed, er gaan dus meer VMBO-ers naar het MBO dan vorig jaar. Weten we dat ook weer.