Kuijk

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Scholieren betalen voor gebruik toilet

E-mail Afdrukken PDF
Ook in Suriname zijn er misstanden in het onderwijs, zoals mede blijkt uit onderstaand verhaal, afkomstig van NoSpang.com:

 

Scholieren betalen voor gebruik toilet

 

Tuesday 09 December 2008

Paramaribo - Het is gebleken dat er op verschillende scholen de leerlingen moeten betalen om gebruik te maken van de toiletten. Dit komt vooral voor op de middelbare scholen. Het mag helemaal niet dat de scholieren een bedrag moeten betalen. Een leerling van het Havo 3 moet wanneer zij gebruik moeten maken van het toilet, een bedrag van SRD 2 betalen. De leerlingen van het Natin moeten 50 cent per keer betalen om gebruik te maken van het toilet. ‘Als mijn kind een dag geen geld heeft, mag zij geen gebruik maken van het toilet. Dit vind ik erg’, zegt een ouder aan Dagblad Suriname. Verder gaf zij aan dat Natin een openbare school is en dan nog moeten de leerlingen betalen.

DBS sprak met de directrice van Havo 3, Soesila Angoelal. Zij zegt dat de leerlingen daadwerkelijk een bedrag van SRD 2 per kwartaal moeten betalen voor het gebruikmaken van de toiletten. Verder gaf zij aan dat ze dit doen omdat ze een dame in dienst hebben genomen die niet door de overheid wordt betaald voor het onderhoud van de toiletten.

Dave Abeleven, directeur Natin, zegt dat het helemaal niet zo is dat de leerlingen steeds een bedrag moeten betalen om gebruik te maken van het toilet. Dit is al opgenomen in het inschrijfgeld. ‘Soms is het zo dat er kinderen zijn die een troep achterlaten in het toilet en als dit ontdekt wordt door de toiletdame, moet de leerling wel een boete betalen. Maar het is niet zo dat een leerling elke keer dat hij of zij gebruik maakt van het toilet een bedrag moet betalen’, zegt de directeur van Natin.

Directeur Balram Soemeer van het Lyceum 1 gaf aan dat zij in het verleden wel geld namen voor het gebruikmaken van de toiletten, maar nu niet meer. Dit deden ze omdat ze de toiletartikelen zelf moesten kopen en 2 dames, die voor de onderhoud zorgden, zelf moesten betalen. ‘Maar aangezien we nu dat geld uit de inschrijvingen halen, hoeven de kinderen niet meer te betalen voor het gebruik van het toilet’, aldus directeur Soemeer.
(Dbs)