Kuijk

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Godsdienst hoort niet op school onderwezen te worden

E-mail Afdrukken PDF
Op school moeten de leerlingen nuttige en zinvolle dingen leren. Godsdienst hoort daar niet bij, daar godsdienst noch nuttig, noch zinvol is. Als ouders toch willen dat hun kinderen worden onderwezen in dat soort flauwekul, dan moeten ouders dat maar zelf regelen, waarbij ze ervoor moeten zorgen dat het godsdienstonderwijs niet onder schooltijd plaatsvindt.

Zou je zeggen. Helaas is er nu een meerderheid in de Tweede Kamer die wil dat er geld vrijgemaakt wordt voor godsdienstonderwijs op de openbare basisschool. Als ik mij niet altijd zo diplomatiek zou uiten, zou ik in dit geval zeggen: "Zijn ze nou [vloek naar keuze zelf invullen] helemaal van de pot gerukt?!" Ach, ik doe het gewoon: "Zijn ze nou [vloek naar keuze zelf invullen] helemaal van de pot gerukt?!"

Het antwoord laat zich raden en luidt: "Ja". Uit het Parool:

"Kamer wil godsdienst op openbare basisschool

DEN HAAG - Een Kamermeerderheid van CDA, PvdA en ChristenUnie wil dat staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) geld vrijmaakt voor godsdienstig en humanistisch vormingsonderwijs op openbare basisscholen. Dit plan sluit aan bij het streven van Ahmed Marcouch, stadsdeelvoorzitter in Slotervaart, om islamonderwijs te geven op basisscholen.

De Kamer wil jaarlijks tien miljoen euro vrijmaken om docenten te betalen en de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen. De lessen levensbeschouwelijke vorming vallen niet onder verantwoordelijkheid van de openbare school, maar als een groep ouders erom vraagt, is een school verplicht deze te faciliteren.

Vorig jaar kwam de kwestie ook aan de orde bij de onderwijsbegroting. Onder druk van Dijksma bond de PvdA toen in en werd slechts een eenmalige subsidie van 2,7 miljoen euro toegekend. CDA-Kamerlid Jan Jacob van Dijk bereidt nu een amendement voor op de onderwijsbegroting. Van Dijk denkt deze week in overleg met PvdA en ChristenUnie de financiƫle dekking rond te krijgen.

De PvdA zal in dat geval akkoord gaan, zegt Kamerlid Margot Kraneveldt: ''Vorig jaar is het voorstel niet doorgegaan, omdat de staatssecretaris financieel klem zat. Maar we kunnen niet elk jaar weer losse bedragen toezeggen.''

Volgens een woordvoerder van Dijksma is de tien miljoen euro nog niet beschikbaar. ''We hebben andere prioriteiten, zoals conciƫrges op scholen. Bovendien is het de vraag of het bij tien miljoen euro per jaar blijft. Misschien zal het bijzonder onderwijs ook wel van zo'n subsidie gebruik willen maken.'' (HET PAROOL)

"

En dan staat er dus doodleuk: "De Kamer wil jaarlijks tien miljoen euro vrijmaken om docenten te betalen en de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen." Het is werkelijk een grof schandaal, maar ik ga me er nu even niet al te erg over opwinden.

U kunt uw mening geven op het forum: Godsdienst hoort niet op school onderwezen te worden.