Kuijk

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Moet het onderwijs onder de luchtmacht vallen?

Deze column is oorspronkelijk (10 november 2005) geplaatst op Opinieleiders.nl.

Dat kan dus niet

Opnieuw is de onderwijsinspectie kritisch over de zogeheten 'iederwijsscholen'. Dat is in zoverre verbazingwekkend, dat de inspectie die instellingen nog als scholen wenst te beschouwen en er onderwijscriteria op denkt te kunnen loslaten. Dat kan dus niet.

 

Bij het woord onderwijs denken kinderen, ouders en docenten aan het overdragen van kennis. Kennis wordt het best overgedragen van iemand die meer weet op iemand die minder weet. Andersom valt ook te proberen, maar dan kom je al gauw in de situatie die vergelijkbaar is met het heuvelop laten stromen van een bergbeek. Dat kan dus niet.

 

Zodra men zich in arme landen enige vorm van onderwijs voor die groepering die bij ons de schooljeugd heet kan veroorloven, begint men met het aanschaffen van schoolborden en krijtjes. Een volwassene die iets weet gaat voor het bord staan en begint uit te leggen, terwijl de kinderen hun uiterste best doen te onthouden wat hij zegt. Indien nodig, zet hij zijn woorden kracht bij door op het bord te schrijven, tenzij hij de schrijfkunst niet machtig is, dan mag een mooie tekening ook. Zolang de kindertjes niet kunnen lezen, maakt het trouwens niet veel uit, want het gaat om het gebaar. In een reclamespot van de Nederlandse luchtmacht wordt dit beeld ook uitgedragen. De luchtmacht klopt zichzelf daarbij nogal luide op de borst, daar men beweert dit mogelijk gemaakt te hebben. Als dat werkelijk waar is, dan lijkt het mij de hoogste tijd dat het ministerie van onderwijs wordt opgeheven en dat het onderwijs in Nederland voortaan onder de luchtmacht valt. Het ministerie van onderwijs en veel te veel schooldirecties zijn namelijk nog steeds in de ban van wat "het nieuwe leren" of ook "natuurlijk leren" wordt genoemd. Daardoor schiet het onderwijs erbij in. Dat kan dus niet.