Kuijk

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Valse diploma's, daar zit handel in

E-mail Afdrukken PDF

Naar aanleiding van mijn stukje 'Mark Rutte, de redder van het onderwijs?' ben ik even op zoek gegaan naar het daarin genoemde pamflet, waar ik later op de dag, en anders in de loop van de week, nog een paar woorden aan denk te wijden. Tijdens mijn internetzoektocht op onder andere de woorden "Rutte" en "onderwijs" (die man is nog staatssecretaris van onderwijs geweest. Was u dat ook helemaal vergeten?) kwam ik op Opinieleiders.nl de volgende column van mijn hand tegen (had ik daar zelf geplaatst, op 10 juli 2005, was ik al helemaal vergeten). Ik vond hem leuk genoeg om hier nog een keer te plaatsen, met daarbij de vraag: zou de in de column genoemde website nog bestaan? En functioneert hij dan nog?

 

 

Vals

Er is in Nederland een enorme vraag naar diploma's. Om schoonmaker te kunnen worden, moet je minimaal wiskunde gestudeerd hebben, vooropgesteld dat je alleen met borstels en bezems wilt werken. Als je ook schoonmaakmiddelen wilt mogen gebruiken, zul je minimaal je doctoraal scheikunde op zak moeten hebben, want anders kun je het wel schudden. Om het overtuigend te kunnen schudden, kun je dan weer het best gepromoveerd zijn in de natuurkunde. Talloze mensen volgen een studie om zo'n felbegeerd diploma in de wacht te slepen en tegelijkertijd wordt het woord student zo langzamerhand van toepassing geacht op iedereen die een cursus volgt. "Jij studeert dus?" "Nog wel, maar volgende week moet ik afzwemmen."

 

Het is niet iedereen gegeven een diploma te verdienen. Daarom zijn er handige en minder handige zakenlieden, die diploma's verkopen. Deze 'spookdiploma's' worden onder andere per epost aangeboden en kennelijk stond de Informatie Beheer Groep (IBG) ook op iemands verzendlijst, want daar weten ze het nu ook. Staatssecretaris Rutte van onderwijs, die er zelf zeven jaar over gedaan heeft om zijn geschiedenisdiploma te halen, lanceert woensdag een webzijde waar iedereen getuigschriften kan natrekken.

 

Een nuttig initiatief. Zo weten de kopers in ieder geval welke diploma's van welke instellingen er door het ministerie van onderwijs erkend worden, zodat zij zich niet laten afschepen met een vals diploma van een niet bestaande universiteit en alleen genoegen nemen met een vals diploma van een erkende opleiding. Als deze vorm van dienstverlening succesvol blijkt, zullen we binnenkort wel webzijdes krijgen met de beste adressen voor valse paspoorten en valse rijbewijzen.