Kuijk

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

De minister van onderwijs stelt prioriteiten

Je kunt van het onderwijs in Nederland veel zeggen, maar niet dat het goed is. Toch zijn er nog mensen die vinden dat het best een beetje minder kan en die mensen willen graag op het onderwijs bezuinigen. "Moet kunnen", aldus de verantwoordelijke minister, ijdeltuit Ronald 'ik had zo'n leuke column en die hoed staat me goed' Plasterk. Dat leidt dan tot het volgende bericht:

"Plasterk sluit bezuinigingen niet uit

(Novum) - Het is niet uitgesloten dat het kabinet de komende jaren zal bezuinigen op het onderwijs. Dat heeft minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA) woensdag gezegd tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer.

SP, D66 en GroenLinks daagden Plasterk uit de garantie te geven dat de economische crisis niet zal leiden tot bezuinigingen op het onderwijs. Plasterk wilde daar niet aan. "Om het ministerie van OCW integraal uit te sluiten van bezuinigingen lijkt me niet redelijk", zei Plasterk.

De Tweede Kamer had het spoeddebat aangevraagd nadat de werkgeversorganisaties in het onderwijs onlangs alarm sloegen naar aanleiding van de crisisplannen van het kabinet. De organisaties vrezen meer geld kwijt te zijn door stijgende salarissen, pensioenpremies en leerlingenaantallen zonder daarvoor financiƫle compensatie te krijgen van het kabinet.

Plasterk wees erop dat het kabinet momenteel intern onderhandelt over de Voorjaarsnota, de aanpassing van de begroting voor het lopende jaar die binnenkort moet verschijnen. Op de uitkomst daarvan wilde hij niet vooruitlopen. "Maar ik heb de zorgen goed in mijn oren geknoopt."

Plasterk wilde verder alleen kwijt dat hij wil voorkomen dat het onderwijs 'onherstelbare schade' oploopt door de crisis. "Het gaat om de vraag hoe wij het onderwijs zo goed mogelijk de toekomst in kunnen sturen, gegeven de omstandigheden. De crisis is wel een zware. Niemand kan mooi weer spelen."

Ook wees Plasterk er nog op dat het kabinet als onderdeel van de maatregelen tegen de crisis in totaal vijfhonderd miljoen euro extra heeft uitgetrokken voor het onderwijs en het voorkomen van jeugdwerkloosheid. Een flink deel van dat geld kan worden gebruikt om de stijgende aantallen leerlingen in vooral het mbo op te vangen."

Tsja, als minister van onderwijs moet je natuurlijk prioriteiten stellen en het onderwijs is er daar duidelijk niet een van. De minister zal er met zijn hoofd ook wel niet helemaal bij geweest zijn, want hij kijkt hoopvol vooruit naar 25 april, de dag waarop hij het startsein mag geven voor de campagne ter verkiezing van de lesbiƫnne van het jaar, volgens de Telegraaf: 'Femme van het Jaar wordt boegbeeld lesbische emancipatie'. Op onzin hoeft kennelijk niet bezuinigd te worden, denk ik dan maar.