Kuijk

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Het was maar een geintje meester

E-mail Afdrukken PDF
'Bedreiger school aangehouden door politie', aldus de Telegraaf. Volgens het stukje heeft een docent van het Melanchton in Lansingerland een bedreiging ontvangen per email. Verderop in het stukje is er plotseling sprake van "mails", meervoud dus, en dat maakt het misschien iets serieuzer, maar toch kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat er tegenwoordig nogal overspannen gereageerd wordt op alles wat maar als bedreiging geïnterpreteerd kan worden. Neem nu dit:
"De betreffende school is direct onder politietoezicht geplaatst en er werd een opsporingsonderzoek gestart."

Dat zijn geen halve maatregelen en je wordt wel meteen benieuwd naar de teksten. Wat moet je schrijven om dit voor elkaar te krijgen? Dat vragen een hoop verveelde scholieren zich natuurlijk ook af en ik kan mij zo maar voorstellen dat er nu al tientallen pubers achter de computer hebben plaatsgenomen om een paar fijne bedreigingen de wereld in te slingeren. De meesten weten niet dat je dat het best kunt doen vanuit de openbare bibliotheek in een grote stad, waar je onopvallend naar toe bent gegaan (treinkaartje tweede klas, mobieltje thuis laten of door een vriend laten meenemen) en door middel van een anonieme proxy en een tijdelijk e-mailadres je boodschappen verstuurt (vingerafdrukken verwijderen, of typen met handschoenen aan), maar zelfs als ze het wel weten, doen ze het toch wel verkeerd, want daar zijn het verveelde pubers voor, dus alle commotie ten spijt worden ze sowieso gepakt en dan blijkt de lol plots een stuk minder, wil ik wedden, vooral als ze de kosten van het politieoptreden moeten betalen.

In het onderhavige geval was de dader binnen vijf minuten in zijn nek gegrepen:

"Dit leidde dinsdagmiddag al tot resultaat. Rond kwart over vier werd een 15-jarige jongen uit Berkel en Rodenrijs aangehouden op de school. Hij is overgebracht naar een politiebureau en ingesloten."

Nou goed, die vijf minuten had ik verzonnen, maar het had gekund. Tien tegen één trouwens dat die sukkel het mailtje of de mailtjes vanuit de mediatheek, of hoe ze het computerhok daar noemen, van de school verstuurd heeft. Misschien heeft hij zelfs zijn naam er wel onder gezet, om het helemaal makkelijk te maken. De slotalinea wil ik u niet onthouden:

"Serieus

De politie neemt dit soort bedreigingen uitermate serieus. Er is snel gehandeld door toezicht in te stellen en een onderzoek te starten. Daarnaast is er prima samengewerkt met de school. De kosten die zijn gemaakt door de politie zullen worden verhaald.
"

Zelfs als ik aanneem dat er reden was om "dit soort bedreigingen" in dit geval "uitermate serieus" te nemen, lijkt me nog dat er in ieder geval in de berichtgeving een fout gemaakt wordt. Volgens mij zou het veel beter werken als de boodschap is dat de politie "dit soort bedreigingen" helemaal niet serieus neemt, maar de daders wel meteen oppakt, wat een kleine moeite is, waarna ze opdraaien voor de kosten en meteen voor vijf jaar de bak indraaien, ook al roepen ze nog zo hard: "Het was maar een geintje meester".