Kuijk

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Waar bemoeit zo'n school zich mee?

E-mail Afdrukken PDF
Onderwijs is kennisoverdracht en het is de taak van een school om kennis over te dragen. De school heeft zich met de opvoeding of de gezondheid van de leerlingen niet te bemoeien, daar de school niet in de verantwoordelijkheid van de ouders mag treden.

Naar het schijnt zijn veel mensen het met bovenstaande stellingen niet eens, met als gevolg dat de toenemende betutteling op alle gebied ook op scholen zijn beslag krijgt. Neem nu het stuk 'Eetgestapo controleert scholieren' op de website van De Telegraaf. Kennelijk gaat er iemand anders over de titels van de webpagina's dan over de koppen boven de artikelen, want de kop van het stukje is iets minder heftig: 'Controle op broodtrommels scholieren'. De "eet-gestapo" komt echter wel meteen weer terug in de eerste alinea:

"AMSTERDAM - Een basisschool in Engeland heeft de woede van veel ouders op de hals gehaald door de 'eet-gestapo' in te zetten. Die controleert de broodtrommels en tasjes van de kinderen op ongezond eten."
Dat zouden ze mij of mijn kind niet moeten flikken, ik zeg het maar zoals het is. Waar bemoeit zo'n school zich mee? Het wordt nog erger. Niet alleen controleren de onderwijzers, ze pakken nog dingen af ook:
'Leraren die snoepjes, chocolade, frisdrank en chips aantreffen, nemen dit meteen in beslag. Pas aan het eind van de dag wordt het ongezonde eten teruggegeven, mits ouders daar nadrukkelijk om vragen."
Wel ja: als de ouders van niets weten, worden hun kinderen gewoon bestolen dus. Hoe durft zo'n school?
"Magdi Cullen, een van de ouders, zegt geschokt te zijn toen haar 9-jarige dochter Maria vertelde over het beleid van basisschool Danegrove in Barnet. "Dit is een basisschool, geen Guantanamo Bay", zegt de moeder in de Daily Mail. Maria krijgt elke dag brood mee en een appel, en tegenwoordig 'smokkelt' ze een klein doosje smarties mee."
Nu weet ik niet in hoeverre de gevangenen in Guantanamo Bay erin geslaagd zijn snoep naar binnen te smokkelen en de Daily Mail is ook niet de genuanceerdste krant van Engeland, maar het sentiment is duidelijk: dit gaat te ver.

De schoolleiding blijkt er een rare definitie van "noodgedwongen" op na te houden (de grammaticale fout in de eerste zin komt overigens voor rekening van De Telegraaf):

"Omdat veel ouders hun kroost 'stiekem' wat lekkers meegeeft, heeft de schoolleiding een brief aan de ouders gestuurd. Daarin zegt de leiding dat ze noodgedwongen tassen doorzoekt op snoepgoed."
Wat nou, "noodgedwongen"? Een beetje gelul, niet? En de uitsmijter:
"'We volgen gewoon de richtlijn van de overheid voor gezonde lunches', zegt de school in een verklaring."
Als dat waar is, wat zo maar zou kunnen, is het in Engeland met de betutteling en bemoeizucht van de overheid nog erger gesteld dan hier. Het gekke is, dat er op de website van De Telegraaf nog positieve reacties staan ook.

Geef uw mening op het forum: Scholen moeten zich niet met het eetgedrag van leerlingen bemoeien.