Kuijk

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Gastdocenten vergeten op NOT: dubbel schrijnend

E-mail Afdrukken PDF

Toen ik gisteren rondliep op de NOT (de 'Nationale Onderwijstentoonstelling', en niet de 'Nederlandse Onderwijstentoonstelling') zag ik in een hoekje achteraf, tussen de speeltoestellen, een stand van de Stichting Gastdocenten WO II, Werkgroep Zuidoost Azië.

De stand werd bevolkt door een aantal bejaarde dames en een ervan sprak mij aan, met de vraag of ik informatie behoefde. "Niet echt", zei ik, "want ik denk het wel geraden te hebben." "Wat heeft u dan geraden?" vroeg zij. "U heeft allemaal het Jappenkamp overleefd en daar geeft u nu gastlessen over."

Dat bleek het precies te zijn, waarna wij nog een hele poos gepraat hebben, wat ook heel goed mogelijk was, daar er nauwelijks andere klanten voorbij kwamen. Ze gaf mij een boek, twee CD's en een paar foldertjes, met het verzoek mijn collega geschiedenis, de directie, of wie er nog meer over het organiseren van de aangeboden gastlessen zou kunnen gaan, in ieder geval op het bestaan van de Stichting Gastdocenten WO II, Werkgroep Zuidoost-Azië te wijzen.

Wij waren het erover eens dat het op zijn minst jammer, maar eigenlijk ook wel een grof schandaal is dat de oorlog in Zuidoost-Azië een ondergeschoven kindje is in het onderwijs, om niet te zeggen: gewoon vergeten wordt. Wat dat betreft is het extra schrijnend dat men de dames tussen de speeltoestellen had geplaatst. Niet dat er niet de een of andere kunstzinnige of filosofische reden geconstrueerd zou kunnen worden, voor wie daar gevoelig voor is, iets met het contrast of zo, maar vooral de werkelijke reden: "Ze waren ons vergeten en toen hebben ze ons maar hier neergezet".

http://www.gastdocenten.com