Kuijk

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Plasterk diskwalificeert zichzelf

E-mail Afdrukken PDF

Het programma 'De school van Prem' trekt mij  niet, daar het de school van Prem is en daar Prem Prem is. Prem is een clown en ik hou nu eenmaal niet van clowns.

Misschien moet ik echter toch maar eens naar 'De school van Prem' gaan kijken, want op Teletekst las ik een bericht waaruit ik meende te kunnen opmaken dat Prem een gevoelige snaar geraakt heeft en misschien zelfs een open zenuw. En zelfs de slechtste timmerman slaat weleens de spijker op de kop, per slot van rekening.

"Minister Plasterk heeft kritiek op de nieuwe NPS-serie De School van Prem. Prem Radhakishun stoomt daarin kinderen met een leerachterstand klaar voor de Cito-toets. Hij wil voorkomen dat ze op voorhand naar het vmbo worden gestuurd."

Tot zo ver is er nog niets aan de hand, aangezien er nog niet wordt gezegd waarom minister Plasterk kritiek heeft. En ik kan wel vinden dat minister Plasterk een ongelofelijk slechte minister van onderwijs is, dat wil nog niet zeggen dat hij met zijn kritiek op Prem meteen ongelijk hoeft te hebben.

"Plasterk vindt het een goed initiatief om kinderen zoveel mogelijk te leren, maar het is volgens hem verkeerd om aan te nemen dat een vmbo-advies slecht is. De minister zegt dat tweederde van de kinderen naar het vmbo gaat, waar ze tot "prachtige beroepen" worden opgeleid."

Boem. Het is natuurlijk maar een berichtje op Teletekst, dus je moet ervan uitgaan dat de woorden van de minister verkeerd zijn weergegeven, maar dan nog moet je om het eerste deel van die eerste zin onbedaarlijk lachen: "Plasterk vindt het een goed initiatief om kinderen zoveel mogelijk te leren". Jawel. De minister van onderwijs vindt het een goed initiatief om kinderen zoveel mogelijk te leren. Het is toch wat. Jammer dat die gedachte binnen zijn ministerie niet zo heel erg leeft en dat niets er op wijst dat de minister er ook maar het minste of geringste aan doet om die gedachte op zijn ministerie te doen postvatten.

Als de minister werkelijk gezegd heeft dat tweederde van de kinderen op het vmbo wordt opgeleid tot "prachtige beroepen" is dat schrijnend, om niet te zeggen absurd. De minister zou toch moeten weten dat kinderen op het vmbo slechts worden voorbereid op het mbo en dat ze op zijn vroegst op het mbo tot "prachtige beroepen" worden opgeleid, indien überhaupt.

"Verder vindt Plasterk dat De School van Prem zich op een behoorlijk agressieve manier afzet tegen scholen en leraren."

Gezien het feit dat de gedachte achter het programma is dat scholen en leraren er een puinhoop van maken en dat onschuldige leerlingen daar het slachtoffer van worden, hoeft het niemand te verbazen als 'De school van Prem' zich inderdaad agressief "afzet tegen scholen en leraren". Ik ga dat programma misschien toch maar eens bekijken. Maar eerst ga ik de minister een mailtje sturen. Ik wil namelijk wel eens van hem weten of het hem echt ontgaan is dat het vmbo niet deugt, nooit gedeugd heeft en nooit zal deugen ook. Of zou hij verkeerd geciteerd zijn? In beide gevallen diskwalificeert hij zichzelf: als hij goed geciteerd is, heeft hij verkeerde dingen gezegd en als hij niet goed geciteerd is, had hij onmiddellijk een persbericht dienaangaande de wereld in moeten schoppen.