Kuijk

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

TP-Link Powerline Adapter with AC Pass Through

E-mail Afdrukken PDF
Na twee upgrades van Ubuntu, te weten van 10 via 12 naar 14.04 LTS, functioneerde de USB wireless network adapter (Realtek RTL 8192CU) niet meer naar behoren, terwijl hij het onder Windows Vista prima deed. Op verschillende Ubuntufora bleek het probleem bekend en ook werden er verschillende fixes aangeboden, waarvan sommige nog in meer of mindere mate bleken te werken ook.

De best werkende oplossing leverde echter een snelheid op die niet erg hoog was en die bij ons ICT-experts bekend staat als 'zo traag als dikke stront door een dunne trechter'. Aangezien een gewone ethernetkabel uitstekend functioneerde, lag het voor de hand om de desbetreffende computer gewoon per kabel aan het netwerk te hangen, wat ik dan ook deed. Daar er geen kabelgoten en wat dies meer zij voor handen waren, ging het snoer rechtstreeks over de vloer van het aansluitpunt naar de PC. Dit zou tot problemen kunnen leiden in verband met struikelen en stofzuigen, met als gevolg dat er iets anders verzonnen moest worden.

De TP-Link Powerline Adapter with AC Pass Through bracht uitkomst. Inpluggen, de gebruiksaanwijzing volgen en klaar. Zo simpel is het, en het kost nog geen twee minuten. Nu is de snelheid wat wij in vaktermen noemen 'uit de kunst' en kan ik mij wel voor mijn kop slaan dat ik er niet eerder op ben gekomen.

Ik heb intussen bedacht dat het op deze manier mogelijk moet zijn een computer op kilometers afstand aan het netwerk te hangen, als je tenminste de pairknop op tijd indrukt, maar ik heb nog geen reden om dat uit te proberen. Wel begin ik ernaar te neigen in voorkomende gevallen dat hele wirelessgedoe te laten voor wat het is, al was het maar omdat zo'n setje gegarandeerd werkt, en je met wireless altijd gekloot hebt.