Kuijk

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Ubuntu 12.04 op een iBook G4: geen goed idee

E-mail Afdrukken PDF

Mijn oude iBook G4 is hier voor het laatst ter sprake geweest in 'iBook G4 gevoelig voor stevige dreun', waarin ik onder andere zei:

"[...] dus opnieuw is het stervensproces van deze iBook met minimaal een paar dagen gerekt. Want dat ik nog geld ga uitgeven om het kreng te laten repareren, is uitgesloten, dat begrijpt u natuurlijk."

Inmiddels heb ik Mac OS X moeten vegen, daar het reddeloos gecorrumpeerd bleek te zijn, vermoedelijk als gevolg van een stroomonderbreking tijdens het opstarten. Die stroomonderbreking werd op zijn beurt waarschijnlijk veroorzaakt door een defect aan het stekkertje, wat dan weer het resultaat is van een struikelpartij van jaren her en dat merkwaardigerwijze de laatste tijd plotseling begint op te spelen. Of misschien was het stekkertje niet defecter dan voorheen, maar de harde schijf wel en dan is het resultaat hetzelfde: de stroom valt even uit en je harde schijf wordt onleesbaar, of, zoals in dit geval, juist read-only, waar je ook nix aan hebt.

Hoe het ook zij: uiteindelijk heb ik besloten om de iBook niet opnieuw dual bootable te maken, maar er slechts één besturingssysteem op te zetten. Omdat ik zo gauw geen ander besturingssysteem voor de Mac met PPC kon vinden, werd het Ubuntu. Er stond nog Ubuntu 7.10 voor de PPC op, en dat heb ik eerst vervangen door 8.04 en vervolgens door 10.04, omdat ik pas na 8.04 op de gedachte kwam om de hele schijf te gebruiken voor Ubuntu, zodat ik 10.04 vers kon installeren en niet hoefde te upgraden, als u begrijpt wat ik bedoel. Nog een geluk dat ik die iBook nu alleen nog maar draaiende houd om te kijken hoe lang ik hem nog draaiende kan houden, want dat updaten, upgraden en installeren kost een hoop tijd, tijdens dewelke je zo'n iBook niet voor iets anders kunt gebruiken.

Maar goed. Toen ik Ubuntu 10.04 dus eindelijk geïnstalleerd had en had gemerkt dat de iBook G4 hiermede zo traag is als dikke stront door een trechter, bedacht ik dat ik dan net zo goed meteen door kon gaan met Ubuntu 12.04, al was het maar om te zien of het nog langzamer kon.

Het installatieproces kostte uren (tussen de vijf en zes uur) en toen ik daarna de iBook weer opstartte, kon hij het bestandssysteem niet vinden, dus was het allemaal nog voor niets geweest ook. Op dit moment staat hij weer te loeien omdat ik dan toch 10.04 er maar weer opzet en ga proberen dat wat sneller te krijgen. Als dat niet het gewenste resultaat oplevert, wat er natuurlijk dik inzit, ga ik over op plan B: het installeren van de oorspronkelijke Mac OS X versie, want daar heb ik de schijven nog van. Al bij al is de conclusie: Ubuntu 12.04 op een iBook G4 is geen goed idee. Neen.