Kuijk

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Beveiligde DVD's kopiëren met Linux: dvdbackup + mkisofs

E-mail Afdrukken PDF

Een DVD kopiëren met Linux (in mijn geval op dit moment nog Ubuntu) is niet moeilijk. Voor een normale DVD gebruik ik "dd if=/dev/sr0 of=bestand.iso" om het image op de harde schijf te zetten, waarna ik met K9Copy dat image op een lege DVD (4.7 GB) zet. Als het bestand te groot is, kun je het comprimeren of je kunt aangeven dat je bijvoorbeeld de reclamefilmpjes of de extra's niet mee wilt nemen. Net zo gemakkelijk.

Maar dan moet het wel werken en dat deed het bij een Disney-DVD plotseling niet: na een paar honderd megabyte was die onleesbaar, volgens dd, terwijl hij in de DVD-speler gewoon functioneerde. Voor een DVD van Pixar gold mutatis mutandis hetzelfde. Oftewel: er was iets mis met mijn DVD-drive of met die twee DVD's. Even zoeken op internet leerde mij dat het aan die DVD's lag: die waren beveiligd, om te voorkomen dat ze gekopieerd zouden kunnen worden. Heel fijn, vooral als je een van de weinige Nederlanders bent die zijn DVD's nog netjes koopt en een kopietje wilt maken omdat er met zo'n kinderDVD nu eenmaal een grotere kans op stukgaan is dan bij een exemplaar voor volwassenen. En dat terwijl het maken van een kopie voor eigen gebruik gewoon wettelijk toegestaan is. Maar goed, je kunt je dan dus kwaad maken, of de situatie veranderen, of je kwaad maken en de situatie veranderen (zie 'Situatie, uitdaging, probleem'). Ik koos voor dat laatste.

Er blijken meer mensen te zijn die tegen die beveilingingstoestand aanlopen en dat hebben ze op verschillende manieren opgelost. Ik heb een aantal van die oplossingen geprobeerd, waarmee ik u hier niet zal vermoeien. De laatste die ik geprobeerd heb, was de eerste die werkte en die ging als volgt. Eerst doe ik "dvdbackup -M -i /dev/sr0", wat een nieuwe directory oplevert, waarin alle informatie van de DVD zich bevindt. Vervolgens maak ik een image: "mkisofs -dvd-video -o nieuwimage.iso DVDDIRECTORY". En dat image kan ik dan gewoon weer branden, zoals ik dat gewend ben.