Kuijk

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Kleuren iBook G4 voornamelijk paars en magenta

E-mail Afdrukken PDF

Ik heb het hier al eerder, met steeds minder enthousiasme, gehad over mijn oude iBook G4, die ik nog steeds gebruik, zij het meestal met Ubuntu. Na de kernel panic in Mac OS X door Airport ging alles met het ding zo'n beetje zijn gangetje, tot een uur of anderhalf geleden, toen ik het kreng aanzette en geconfronteerd werd met rare kleuren die ik beslist niet besteld had. Overwegend magenta en paars, met een toefje roze.

Mijn eerste computer met kleurenscherm had ik in 1992, als ik mij goed herinner, en ik heb sindsdien heel wat monitoren ter ziele zien gaan, wat altijd begon met rare kleuren, als daar zijn paars en magenta, maar ook wel eens roze. Met andere woorden: ik dacht dat het laatste uur geslagen had voor mijn beeldscherm. Rebooten hielp natuurlijk niet en het probleem deed zich bij beide besturingssystemen voor, wat op een hardwareprobleem duidde. Het beeldscherm was dus kapot. Wat nu te doen? Wegflikkeren, die kutmac, wat anders? Maar dan wel eerst de gegevens overpompen op een andere harde schijf, of de harde schijf er uitwippen en in zo'n USBschijfhoudertje doen, zodat de gegevens in ieder geval op mijn bureaubak te raadplegen zouden blijven.

Natuurlijk heb je op zo'n moment niet genoeg schijfruimte bij de hand en ook niet zo'n USBding, dus dat is balen. Aan de andere kant hoef je je compjoetertje ook niet meteen in de prullenbak te gooien, want hij kan nog wel een paar dagen staan te niksen op de plek waar je hem ook parkeerde toen er nog niet van die rare kleuren uitkwamen. Ik wilde de iBook uitzetten, maar vlak voordat ik dat zou doen, schoot mij te binnen dat ik van de week nog iemand had verteld wat wij vroeger altijd deden met elektrische apparaten die niet functioneerden zoals wij dat wilden: daar gaven wij een stevige klap op. Behalve als ze heel groot waren, want dan schopten wij er tegenaan. En dat hielp. Toen ik het uitlegde had ik ook nog gezegd dat ik dacht dat dat tegenwoordig wel niet meer zou helpen, met al die printplaatjes en zo. Maar waarom eigenlijk niet? Daarom gaf ik een stevige tik op de bovenrand van het beeldscherm en verdomd: de kleuren waren meteen weer goed. En ze zijn sindsdien goed gebleven, dus het compjoetertje kan vermoedelijk nog wel een paar dagen mee. En onthoudt dus: een stevige tik wil wel eens helpen.