Kuijk

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Chromium en Chrome: weg ermee

E-mail Afdrukken PDF

Op een van mijn computers had ik Chromium geïnstalleerd, omdat ik van Firefox afwilde. Waarom ik van Firefox afwilde, ben ik even kwijt en dat doet er nu niet toe. Chromium leek aanvankelijk een verbetering omdat het sneller was, maar al gauw bleek dat er rare dingen gebeurden als ik wilde Twitteren, dus daarvoor moest ik dan toch Firefox gebruiken.

Vervolgens bleek Chromium (de opensourcevariant van Google's Chrome, als ik mij niet vergis) merkwaardige streken uit te halen met websites, hetgeen ik constateerde doordat de vignetjes in de voettekst van 'Henk en Ingrid' plotseling als een ondersteboven geplaatste piramide werden weergegeven, in plaats van keurig op een rijtje. Dat bleek te ondervangen door ze in een gecentreerde tabel [table align="center"] te plaatsen en de plaatjes in de cellen boven te laten lijnen [td valign="top"] en misschien had dat eigenlijk sowieso wel gemoeten, dus daar gaf ik Chromium nog het voordeel van de twijfel.

Door dat gedoe met Chromium en de lay-out moest ik een aantal keren pagina's herladen en nieuwe tabs openen, waarbij het mij opviel dat ik iedere keer geconfronteerd werd met plaatjes van de door mij meest bezochte sites en daar houd ik niet van. Ik wil niet dat browsers mijn browsegeschiedenis bijhouden, formulieren voor mij invullen en wachtwoorden voor sites onthouden, al was het maar omdat ik niet wil dat de inbreker die er met mijn computer vandoor gaat vervolgens ook nog mijn bankrekening kan plunderen. Die browsegeschiedenis moest dus uitgeschakeld worden en aangezien dat in normale browsers eenvoudig kan, ging ik op zoek naar de instellingen die ik moest veranderen. Dat was nu jammer: ik kon ze niet vinden. Dat zou natuurlijk aan mij kunnen liggen, maar na enig zoeken op internet bereikte ik de conclusie dat het niet aan mij lag en dat je Chromium niet zo kunt instellen dat het stomme programma je browsegeschiedenis niet bijhoudt. Daaag, Chromium (en dat Google nogal veel bemoeienis heeft met Chromium, maakte de beslissing om Chromium te vegen alleen maar makkelijker. Google en privacy gaan namelijk niet samen, maar daarover misschien een andere keer).