Kuijk

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Adverteren op internet en SEO

E-mail Afdrukken PDF

Adverterenopinternet.info bestaat sinds mei 2011. Ik heb de domeinnaam gekocht omdat hij nog vrij bleek te zijn en omdat ik dacht dat er voldoende belangstelling voor het adverteren op internet zou kunnen zijn om de desbetreffende site winstgevend te maken, bijvoorbeeld door de verkoop van advertenties. Omdat ik meer te doen heb en ik mij nog niet kan veroorloven al te veel betaalde werkzaamheden af te slaan, ben ik aan het bouwen van adverterenopinternet.info nog niet zo heel erg toegekomen, met als gevolg dat er van het aangekondigde spelen met HTML, CSS, PHP en MySQL nog weinig terechtgekomen is.

Het is nogal dom om een domeinnaam te kopen en dan op het domein niets anders aan te brengen dan een tekst in de trant van 'deze site is onder constructie', 'hier komt binnenkort [sitenaam]', of 'deze domeinnaam is gereserveerd voor een klant van [naam van hostingprovider]. Wie op zo'n site terechtkomt, komt er voorlopig niet weer, omdat het zonde van de tijd is zo'n site te bezoeken. Vandaar dat ik ervoor gekozen heb om in ieder geval een indexpagina op de adverterenopinternet.info te plaatsen, zodat men er ondanks mijn tijdgebrek niet geheel en al voor niets zou komen, als men er al zou komen. Gezien het feit dat de meestgebruikte zoekmachine het aantal links naar een site laat meewegen bij het indexeren en ook de activiteit op de site meerekent, was de kans op bezoekers tamelijk klein, om niet te zeggen te verwaarlozen, maar als je niet verkeerd hoeft te beginnen, moet je dat ook niet doen. Op de indexpagina heb ik een tekst over het adverteren op internet geplaatst, die ik, heel fantasievol, de titel 'Adverteren op internet' heb meegegeven. En daar is het een poosje bij gebleven.

Er stond dus maar één pagina op de site, waar niet of nauwelijks iets mee gebeurde. Desondanks verscheen de pagina al gauw vrij hoog in de resultatenlijst bij Google. Op het moment van schrijven van dit stukje staat de site op de tweede pagina, als je zoekt op [adverteren op internet]. Bij 28.400.000 treffers is dat geen slecht resultaat. Daar staat tegenover dat er kennelijk vrij weinig mensen zoeken op [adverteren op internet], want het gemiddelde aantal bezoekers per dag was nul komma zoveel. Nou ja, die zagen dan in ieder geval een zinnige tekst, en dat was tenminste iets. En zo hoog in de lijst terechtkomen zonder er echt veel voor te doen was wel geinig.

Het werd nog geiniger. Iemand stuurde mij een mailtje met als onderwerp: 'Laten we samenwerken'. De tekst luidde

 

"Beste webmaster,

In de laatste jaren is SEO ontzettend veranderd, u kunt niet meer simpelweg wat veranderingen maken in de inhoud van uw site en u inschrijven bij een triljoen startpagina's.

Tegenwoordig vergt het vorderen van een website als http://adverterenopinternet.info/ wat meer creativiteit.

De reden dat ik op zoek ben naar kwaliteit links voor mijn sites, is om de waarde van mij site, en daarmee natuurlijk ook die van uw site, te verhogen ten opzichte van Google.

Via een Google search ben ik uw website tegengekomen en ik wil graag een (kosteloze) aanbod maken voor een indirecte link wisseling.

Wilt u ook graag hogerop komen in de zoekresultaten en het verkeer op uw site verhogen?
Stuur mij dan een mailtje terug en dan zal ik u mijn website sturen en verdere details voor de wisseling.

Met vriendelijke groet,

[Ondertekening]
"

 

Daar moest ik hartelijk om lachen, en niet eens alleen vanwege de taalfouten. Toen ik genoeg gelachen had, heb ik het volgende teruggemaild:

 

"Beste [Naam],

Als ik via Google search zoek op SEO en/of link building, kom ik [Naam website] niet tegen op de eerste drie resultatenpagina's.

Zoek ik daarentegen op adverteren op internet, dan zie ik adverterenopinternet.info op de tweede pagina staan. Kennelijk doe ik toch iets goed, dacht je niet?

Ik heb geen idee wat je bedoelt met een "indirecte link wisseling". Mocht je echter geïnteresseerd zijn in een betaalde link op de pagina's van adverterenopinternet.info, dan valt daar over te praten.

Met vriendelijke groet,

[Ondertekening]
"

 

Dat is trouwens ook wat moois: heb je een keer een bezoeker, lezen ze je pagina niet goed. En ik was nog wel zo duidelijk geweest over SEO:

 

"SEO staat voor Search Engine Optimization of Search Engine Optimizing. Op zich is er natuurlijk niets tegen als iemand erg zijn best doet om een relevante pagina hoog in de zoekresultaten te krijgen. Er is wel iets tegen als een volslagen irrelevante pagina door middel van SEO de zoekresultaten komt vervuilen. Het wemelt inmiddels van de bedrijven die allemaal aanbieden uw pagina's, of die waar uw advertenties op staan, hoog op de lijst te zetten. Er zijn er zelfs die u een hoge plaats garanderen. Probleem is alleen dat ze die garantie niet kunnen geven, al was het maar doordat er in de SEO-markt een enorme concurrentie is, zodat zelfs een volslagen relevante geoptimaliseerde pagina nog op nummer 50 terecht zou kunnen komen, puur en alleen doordat er 49 volslagen relevante geoptimaliseerde pagina's voor hem zijn. Misschien is SEO ooit nuttig geweest, maar als iedereen het doet, werkt het niet meer. Dat heeft wat weg van die strip van Reiser waarin alle badgasten de enorme omzet van de patatverkoper zien en besluiten om het volgende jaar op diezelfde plek patat te gaan verkopen."

 

De inmiddels aangebrachte pagina met tweedehands boeken staat bij het zoeken op [tweedehands boeken te koop] ook op de tweede pagina, dus herhaal ik mijzelf maar even: kennelijk doe ik toch iets goed. Nu nog adverteerders vinden, maar dat is een ander verhaal.