Kuijk

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Safari? Rot op met je Safari. Trouwens: waarom heb ik eigenlijk nog een Mac?

E-mail Afdrukken PDF

Jaren geleden heb ik mij een iBook G4 aangeschaft. Ik was eigenlijk op zoek naar een laptop zonder besturingssysteem, waar ik dan Linux op wilde zetten, maar laptops zonder besturingssysteem waren niet te krijgen, bleek. "Nou, meneer, dat kan wel, maar dan moeten we Windows er afhalen, dus dat is honderd euro duurder." Kan ook tweehonderd euro geweest zijn. Dus toen ik die eerder genoemde iBook G4 zeer afgeprijsd zag staan wezen, was hij weliswaar nog steeds veel te duur, maar had hij wel twee voordelen: 1) Er stond geen Windows op en 2) het aanwezige besturingssysteem was gebaseerd op UNIX, dus hoefde ik er geen Linux overheen te zetten.

Als u hier wel eens eerder geweest bent en vooral als u mijn vorige stukje heeft gelezen, komt het volgende u misschien bekend voor en zo niet, dan niet. Hier komt het:

"Dit stukje wordt overigens geschreven op een iBook G4, van Apple, maar die iBook G4 is er wel de oorzaak van dat ik aan Apple een bijna net zo grote hekel heb gekregen als aan Microsoft. Niet dat het apparaat niet doet wat het moet doen, of zijn geld (het was zwaar in de aanbieding toen ik het kocht en eigenlijk nog te duur, maar dat is een heel ander verhaal) niet waard zou zijn, maar wel dat Apple een rotstreek had uitgehaald met het bijgeleverde mailprogramma: ze hadden een paar filters aangebracht zodat alle spam van Apple altijd werd doorgelaten. Met dat soort geintjes moet je bij mij niet aankomen en dus heb ik niet alleen die filters meteen verwijderd, maar mij ook voorgenomen nooit meer iets van Apple te kopen. Dat zal ze leren."

Inmiddels gebruik ik mijn iBook G4 nog steeds intensief. Niet omdat het zo'n fijn apparaat is, want dat is het niet. De harde schijf heeft al een paar jaar geleden de geest gegeven en de batterij doet het ook al sinds mensenheugenis niet meer. Een nieuwe harde schijf voor een iBook bleek veel duurder dan een harde schijf voor een echte computer en voor de prijs van een nieuwe batterij kon je ook veel leukere dingen doen, met als gevolg dat ik het stomme en moedwillige apparaat al sinds jaar en dag uitsluitend op het lichtnet gebruik. Nu heb ik voor mijn grasmaaier een verlengsnoer van vijftien meter, op een haspel, dus ik kan ook lekker met mijn laptopje in de tuin gaan zitten, maar toch: zo'n batterij zou langer mee moeten gaan en niet zo duur moeten zijn.

Wat wel geweldig werkt, eerlijk is eerlijk, is de draadlozeverbindingsdinges, Airport geheten. Waar ik ook ben, iedere keer blijkt dat je met dat ding nog netwerken kunt vinden waar anderen het al lang hebben opgegeven. Daar heb je dan weer nix aan omdat Nederland weliswaar een lappendeken van draadloze thuisnetwerkjes is, maar wel een lappendeken van beveiligde draadloze thuisnetwerkjes, maar toch. Ik gebruik mijn iBook G4 dan ook voornamelijk om draadloos in te loggen op mijn eigen thuisserver. Als ik hem onder Linux (Ubuntu voor de PPC) gebruik, doe ik een simpele [ssh -X naam@servernaam], u weet wel, waarna ik de programma's (Thunderbird, Gmusicbrowser, Firefox, Qemu) op de server (indertijd aangeschaft als de op één na goedkoopste merkloze PC zonder besturingssysteem, thans voorzien van Ubuntu zoveelpuntzoveel LTS, doch dit terzijde) kan gebruiken en gebruik. Mijn programmeerwerk heb ik ook naar de server verplaatst en ook dat werkt via zo'n ssh-verbinding als een speer.

Als ik mijn iBook G4 onder het Mac OS X (10.4, dacht ik, maar dat boeit niet) gebruik, doet ssh -X het niet, omdat ik geen X-server geïnstalleerd heb. Mocht ik in dat geval even mijn mail willen controleren, dan moet dat via webmail, wat geen probleem is, en browsen doe ik met TenFourFox, een afgeleide van Firefox, speciaal voor de PPC.

Als u tot hier heeft doorgelezen bent u: a) tamelijk geschift; b) misschien zelfs beklagenswaardig; c) maar wel helemaal op de hoogte.

En dan komen we nu bij datgene waar het mij nu om ging: ik heb eindelijk Safari geveegd. Het is heel lang geleden dat ik Safari gebruikt heb, maar tot nog toe durfde ik het eigenlijk niet te vegen omdat ik bang was dat het misschien, net zoals de Internet Explorer bij Windows, een integrerend deel zou uitmaken van het besturingssysteem. Toen ik zojuist echter opnieuw, voor de zoveelste keer, tot mijn grote ergernis, onderbroken werd door zo'n volslagen zinloze mededeling van Apple, dat er weer een update voor Safari was, besloot ik om dat hele Safari in een klap in de prullenbak te flikkeren. Als dat betekent dat Mac OS X niet meer werkt, vind ik dat helemaal niet erg. Er was namelijk een tijd dat de Mac toonaangevend was in de grafische wereld, maar zelfs dat is niet meer het geval. Alles wat je op een Mac kon en kunt, kun je nu ook op iedere andere computer, en nog beter ook. Er zijn een paar programmaatjes die ik misschien zal missen (Seashore, WheaterDock), maar vast niet lang: Seashore is een afgeleide van de GIMP en WheaterDock heeft vast ook wel iets voor Linux. Kortom: nooit meer iets van Apple en op naar nieuwe avonturen.