Kuijk

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Smartphone

E-mail Afdrukken PDF

Dat een smartphone een smartphone heet, is een merkwaardige contradictie. Immers, de slimste telefoon is de telefoon waarmee je kunt bellen als dat nodig is en gebeld kunt worden als men je nodig heeft. Met een smartphone kun je veel meer en de vraag is of dat ergens goed voor is.

De vraag stellen is hem beantwoorden en dat dan nog wel met een krachtig: "Neen". De Wikipedia zegt over de smartphone:

"Een smartphone is een mobiele telefoon die uitgebreidere computermogelijkheden biedt. Een smartphone kan ook beschouwd worden als een handcomputer of pda die tegelijk ook een telefoon is."

Reuzehandig, maar niet heus. Even afgezien van de vraag of een handcomputer of pda eigenlijk wel zo nuttig is: heeft u wel eens dat u in een vergadering zit? En als u dan in een vergadering zit, dat u dan niet gebeld wilt kunnen worden, maar wel uw agenda wilt kunnen raadplegen?Als u op die momenten zou kunnen beschikken over een losse telefoon en een losse agenda, al dan niet in de vorm van een handcomputer of pda, hoefde u slechts de losse telefoon uit te zetten en klaar was Kees.

Persoonlijk gebruik ik voor mijn mobiele telefoonbehoeften een Nokia toestel: de Nokia 2310, Type RM-189. Geen idee waar die cijfers voor staan, maar wel waarom ik indertijd deze gekocht heb: hij is Simlockvrij, was zeer betaalbaar en leek nog betrouwbaar ook. Aangezien ik eigenlijk alleen een mobieltje heb om in voorkomende gevallen de Wegenwacht te kunnen bellen, heb ik niet meer nodig. Toch heb ik wel eens aan de aanschaf van een smartphone gedacht en dan met name om dezelfde reden waarom de meeste mensen uiteindelijk een smartphone hebben, ongeacht dat het feitelijk een tamelijk nutteloos apparaat is: omdat het leuk speelgoed is. Niet meer en niet minder.

Een voorbeeldje: iemand liet mij enige tijd geleden zijn iPhone zien en vertelde erbij dat hij daarmee met het grootste gemak al zijn meer dan 500 (vijfhonderd) zakelijke contacten kon beheren. Dan denk ik: "als je meer dan vijfhonderd zakelijke contacten hebt en je bent zelf de directeur, dan laat je het beheren van die zakelijke contacten toch lekker aan je secretaresse of assistent over? Als dat niet kan, bijvoorbeeld doordat je je geen secretaresse of assistent kunt veroorloven, doe je in mijn ogen iets verkeerd, aangezien de directeur te duur hoort te zijn om de taken van zijn secretaresse of assistent over te nemen".

Maar goed, de smartphone is dus een leuk stukje speelgoed en in dier voege razend populair. De iPhone van Apple schijnt nog steeds het populairst te zijn, wat geen verwondering hoeft te wekken, daar Apple al jaren een zeer populaire speelgoedfabrikant is en erg veel aandacht aan het uiterlijk van zijn producten besteedt. Het grote probleem met de iPhone is voor mij dat je voor alle spelletjes (of "Apps", zoals Apple ze noemt) die je zou willen hebben geheel afhankelijk bent van de App Store. Voeg daarbij dat Apple het niet zo nauw schijnt te nemen met de privacy en klaar ben je. Dit stukje wordt overigens geschreven op een iBook G4, van Apple, maar die iBook G4 is er wel de oorzaak van dat ik aan Apple een bijna net zo grote hekel heb gekregen als aan Microsoft. Niet dat het apparaat niet doet wat het moet doen, of zijn geld (het was zwaar in de aanbieding toen ik het kocht en eigenlijk nog te duur, maar dat is een heel ander verhaal) niet waard zou zijn, maar wel dat Apple een rotstreek had uitgehaald met het bijgeleverde mailprogramma: ze hadden een paar filters aangebracht zodat alle spam van Apple altijd werd doorgelaten. Met dat soort geintjes moet je bij mij niet aankomen en dus heb ik niet alleen die filters meteen verwijderd, maar mij ook voorgenomen nooit meer iets van Apple te kopen. Dat zal ze leren.

Nu kon ik mij dat ook makkelijk voornemen, aangezien ik een goed alternatief had en heb: Linux. Op genoemde iBook G4 draai ik de laatste versie van Ubuntu voor de PowerPC (of PPC, zoals sommige mensen zeggen) en op andere computers verschillende andere distributies. Dus, terugkomend op de eventueel aan te schaffen speelgoedtelefoon: zou er geen alternatief zijn voor de iPhone? Natuurlijk is dat er.

De reeds eerder geciteerde Wikipedia zegt hierover:

"Smartphones werken met verschillende besturingssystemen. De meestgebruikte zijn Microsoft Windows Mobile (5,6 en Windows Phone 7), Symbian, Nokia Series 60 (gebaseerd op Symbian), Google Android, BlackBerry OS en PalmOS. De Apple iPhone, sinds eind 2007 op de Europese markt, is uitgerust met een aangepaste versie van Apples eigen besturingssysteem (Macosx): iOS (iPhone operating system)."

Microsoft Windows Mobile en iOS vallen dus af. Ook Symbian, BlackBerry OS en PalmOS gaan het niet worden, al was het maar omdat je daarmee meteen weer aan een bepaald merk vast zit. Als je dan toch een duur stuk speelgoed koopt, wil je er ook een beetje leuk mee kunnen spelen en dan moet je niet beperkt worden door je besturingssysteem. Om die reden koop ik mijn computers al jaren zonder besturingssysteem en dat zou met een telefoon ook moeten kunnen, zelfs als het een smartphone is. Google Android had eventueel het gewenste besturingssysteem kunnen zijn, aangezien het gebaseerd is op Linux, maar ja: Google Android is van Google en Google is volgens mij niet geheel zuiver op de graad. Nog even afgezien van het feit dat Google zijn positie als meestgebruikte zoekmachine lijkt te misbruiken: ook Google neemt het, voorzichtig gezegd, niet zo nauw met de privacy en aangezien ik nogal om mijn privacy gesteld ben, is dat een zwaarwegend bezwaar.

Wat blijft er dan over? Linux natuurlijk. Maar welke telefoon zou je dan moeten kopen? En welke versie van Linux draait daar dan weer het best op? Om daar achter te komen, zou je je er in moeten gaan verdiepen en dat gaat mij op dit moment dan weer te ver, al was het maar omdat je voor de prijs van zo'n smartphone ook gewoon een netbookje of een grappige laptop hebt en die Nokia van mij nog wel even meegaat. Als ik iemand zou moeten adviseren, zou mijn advies als volgt luiden: "kijk gewoon bij welk mobiel abonnement je de leukste smartphone cadeau krijgt en dan neem je die, ongeacht het besturingssysteem. Het is maar speelgoed, per slot van rekening, dus je bent er toch binnen een paar dagen op uitgekeken". Wist u trouwens dat de meeste mogelijkheden van de smartphone alleen gebruikt worden om aan anderen te laten zien wat de smartphone allemaal kan?