Kuijk

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Speedtouch 121g en Windows 7

E-mail Afdrukken PDF
Een hele tijd geleden (in oktober 2009: 'Wat een gehannes. Natuurlijk weer Windows') schreef ik over de problemen met het installeren van een Thomson Speedtouch 121g draadloze adaptor onder Windows XP. Ik besloot dat stukje met:
"En waardoor wordt die rotzooi nog steeds verkocht (even in het midden latend of ik nu die rotzooi van Microsoft of die rotzooi van Thomson, of zelfs dat rotpakket van KPN, bedoel)? Doordat er altijd nog van die mensen zijn zoals ik, die dan weer zo nodig moeten laten zien dat ze zich er niet door zo'n stom en moedwillig apparaat onder laten krijgen."

Gisteren kwam ik opnieuw een Thomson Speedtouch 121g tegen, dit keer in relatie tot Windows 7. En wat denkt u? Inderdaad, problemen.

Het betrof hier een gloednieuwe Acer computer, die wel over een ethernetkaart maar niet over een draadloze netwerkkaart beschikte. De klant wilde dat apparaat graag op zijn draadloze netwerk hebben, maar had voetstoots aangenomen dat dat met een moderne desktopcomputer automatisch geen probleem zou zijn, aangezien het met zijn laptop ook zo vlot ging. Dus niet. En toen hij er achterkwam dat hij een draadloze adaptor nodig had, bleek hij er nog eentje te hebben, namelijk de eerdergenoemde Thomson Speedtouch 121g. En die deed het dus niet.

Aangezien het ding op een andere computer wel goed functioneerde, konden we aannemen dat de schuld bij de Acercomputer of bij Windows 7 gezocht moest worden. Ik neig in zo'n geval ongezien naar Windows. Daarom heb ik de computer eerst maar eens gereboot met een tamelijk recente versie van Knoppix, omdat Knoppix altijd een vrij goede hardwareherkenning heeft. En jawel: Knoppix kon de Speedtouch 121g wel zien. Dat Knoppix er niet meteen gebruik van kon maken, was minder, maar het was sowieso niet de bedoeling om Windows 7 te vervangen. Ik wist nu dat het niet aan de Acer lag, en daar ging het om. Met mijn iBook kon ik vanaf dezelfde plek moeiteloos het netwerk op, dus het lag ook niet aan het signaal van de router.

Dan maar gezocht naar een driver voor Windows 7. En niet gevonden. Bovendien zouden we daar nog niet veel aan gehad hebben: als Windows 7 het apparaat niet herkent en niet eens merkt dat er een USB-apparaat wordt aangesloten, kom je ook niet in de dialoog 'Nieuwe hardware gevonden' terecht en wordt het installeren van de eventuele drivers knap lastig. Nadat ik alles had geprobeerd wat ik kon verzinnen heb ik mij dus genoodzaakt gezien te stoppen zonder de Speedtouch 121g werkend gekregen te hebben. Misschien had het nog wel gekund, met een paar uur extra werk, maar daar ben ik te duur voor, zodat het voor de klant loont om een nieuwe adaptor aan te schaffen. Vanochtend mailde hij dat hij dat inmiddels gedaan had en "hij werkt prima". Da's mooi. En die oude werkt misschien ook nog prima, maar dus niet met Windows 7.