Het gaat hier om een tweedehands Acer Travelmate 660 die door de vorige eigenaar van de hand was gedaan omdat hij te traag werd. Op dat moment stond er Windows XP op. Dat moest dus geveegd en vervangen worden.
Omdat het een al wat ouder apparaat betrof (van een paar jaar oud dus. Zoals u weet geldt iedere computer die de winkel verlaat als een wat ouder apparaat zodra hij de drempel over is, maar dat is een heel ander verhaal) had ik er in eerste instantie Ubuntu 9.04 opgezet en daar was de gebruiker reuze tevreden over.
En toen gebeurde het: Ubuntu deelde bij de laatste update mede dat de versie 9.04 niet langer ondersteund werd en dat de gebruiker diende te upgraden naar versie 9.10. Weliswaar houd ik niet van dat soort praktijken, maar als je niet meegaat, krijg je je veiligheidsupdates ook niet meer, dus vooruit dan maar. Het is een heel gedoe, want Ubuntu wil dan dat je eerst alle updates voor de vorige versie laat uitvoeren, als je dat nog niet gedaan had. Vervolgens moet je een tamelijk ontstellende hoeveelheid megabytes, misschien zelfs gigabytes, maar dat heb ik niet geteld, downloaden voordat je verder kunt. Gelukkig kun je er bij weglopen, maar toch: het wachten duurt lang, vooral als je niet de snelste verbinding hebt.
"Als je dan toch bezig bent," dacht ik, "kun je net zo goed de upgrade naar 10.04 er meteen achteraangooien. Dat is wel zo efficiënt." En daar is het dus ergens misgegaan: toen ik na enige tijd weer eens kwam kijken of ik alweer op een toets moest drukken, bleek de hele bliksemse boel onherstelbaar vastgeslagen te zijn. Heel naar. Gelukkig hadden we de /home directory gekopieerd naar een USB-stick, dus van dataverlies of het kwijtraken van gegevens was geen sprake, maar vervelend was het wel.
Omdat ik net gelezen had dat Mint 10 uitgekomen was, dacht ik bij het oplossen van de gerezen problemen een paar vliegen in een klap te kunnen slaan door de Travelmate dual bootable te maken en Mint 10 er als tweede besturingssysteem op te zetten. Mint is oorspronkelijk gebaseerd op Ubuntu, dus, was mijn redenatie, hoefde ik uiteindelijk alleen maar de /home directory van de Ubuntupartitie naar de nieuwe Mintpartitie te verschuiven, en klaar was Kees.
Zo werkte het dus niet. Als gevolg van het vastslaan, neem ik aan, was het toetsenbord zoek. Fysiek was het wel aanwezig, maar noch het halfaffe Ubuntu 10.04 noch de live CD van Mint konden het in eerste instantie vinden. Hoe het uiteindelijk teruggekomen is, is nooit geheel duidelijk geworden, maar gelukkig was het er plotseling weer. Dat doet me er trouwens aan denken dat ik bij die Acer Aspire One al schreef:
"Nadat de installatie tot twee keer toe was blijven hangen na de vraag welk toetsenbord er gebruikt ging worden werd dat hem dus duidelijk niet."
Dat ging over Ubuntu. Ook schreef ik:
"De kenners onder u voelden hem misschien al aankomen, maar ik was er toch niet blij mee: ook EasyPeasy bleef hangen na de vraag over het toetsenbord. EasyPeasy is gebaseerd op Ubuntu, dus misschien heeft het iets met de Ubuntu-installer te maken."
Aangezien ik nog wat livedistros had liggen heb ik die een voor een geprobeerd, totdat er eentje bij was die het toetsenbord wel kon vinden. Geen idee meer welke dat was, maar daarna was het probleem wat betreft Mint 10 ook opgelost en kon ik dat installeren. Helaas bleek mijn oorspronkelijke idee niet te werken: het simpel verschuiven van de /home directory leverde een paar foutmeldingen en een vastslaand systeem op, dus dat werkte niet. Voordat het vastsloeg had ik al geconstateerd dat Mint 10 op de Travelmate 660 zo traag was als dikke stront (wat trouwens ook gold voor Fedora 14), dus dan toch maar iets anders verzonnen.
Uiteindelijk is het Crunchbang Linux geworden. De versie die ik geïnstalleerd heb, is gebaseerd op Ubuntu 9.04, dus wat dat betreft gaat de gebruiker er sowieso niet op achteruit en werkt zelfs sneller, doordat Crunchbang Linux standaard de Openbox Window Manager gebruikt. Aangezien de gebruiker het apparaat feitelijk alleen maar gebruikt voor websurfen (met Firefox) en email (met Kmail) moet Crunchbang, en daarmee de Travelmate 660, nog een hele poos meekunnen (in ieder geval tot de Travelmate naar zijn grootje is).