BSD is een op UNIX gebaseerd besturingssysteem voor computers. Beter gezegd: BSD is een vorm van UNIX. Zelf heb ik Linux op al mijn computers (Vooral Ubuntu, maar Linpus op een netbook en Mac OS X op een oude iBook, die dan wel weer dual bootable is met Ubuntu 7 voor de PPC, doch dit terzijde) en ik had wel eens overwogen BSD uit te proberen, maar was er nooit aan toegekomen.
Nadat ik 'BSD vs Linux' had gelezen besloot ik echter mijn weekend eens niet nuttig te besteden en een beetje met BSD te gaan spelen. Ik had namelijk nog ergens een oude laptop liggen (Compaq Armada E500 met 256 MB RAM en een harde schijf van 12 GB, een beest van een machine) die ik op dat moment toch nergens anders voor gebruikte.
De CD van FreeBSD had ik al eens gebrand, dus ik kon meteen beginnen. Het installeren was geen probleem en binnen de kortste keren had ik een werkend FreeBSD-systeem, oftewel: de harde schijf was gepartitioneerd en ik kon inloggen. Maar ja, nadat je ingelogd hebt, wil je ook wel iets kunnen doen natuurlijk en in dit geval wilde ik een beetje kunnen browsen. En nog wel grafisch ook, met Firefox of Iceweasel, bijvoorbeeld. Daar heb je een grafische omgeving voor nodig, dus die moest gecompileerd worden. Dat is namelijk de filosofie van BSD, dat je alle programma's die je extra nodig hebt zelf compileert vanuit de broncode (ook wel source code of sourcecode genoemd).
De documentatie van FreeBSD is goed, niets op aan te merken, dus de instructies voor het bouwen van Xfce waren snel gevonden:
"5.7.4.2 Installing Xfce
A binary package for Xfce exists (at the time of writing). To install, simply type:
# pkg_add -r xfce4
Alternatively, to build from source, use the Ports Collection:
# cd /usr/ports/x11-wm/xfce4
#make install clean
Now, tell the X server to launch Xfce the next time X is started. Simply type this:
% echo "/usr/local/bin/startxfce4" > ~/.xinitrc
The next time X is started, Xfce will be the desktop."
Hartstikke mooi en een kind kan de was doen, niet? Dat het compileren op zo'n oude schootcompjoeter wat langer duurt, is wel enigszins logisch, dus na het eerste uur maakte ik mij nog geen zorgen. Na een uur of acht was er van spelen nog niet veel gekomen en ben ik maar naar bed gegaan. Toen het apparaat de volgende ochtend nog steeds bezig bleek, heb ik de stekker er uitgetrokken. Of het nou aan de machine of het OS ligt: als het niet werkt, werkt het niet en proberen we iets anders.
Achteraf realiseer ik me dat ik eerst de binary had moeten proberen, om te zien of het überhaupt werkte, maar ja, weet alles maar eens achteraf. Nu heb ik FreeBSD meteen geveegd, gewoon omdat het mij te lang duurde. Het zal trouwens wel aan die Compaq liggen, want de meeste Live distro's van Linux herkennen het beeldscherm bijvoorbeeld al niet. Ubuntu en Debian wel en daarom staat er nu Debian 5 op. Nu kan ik hem gebruiken als draagbare DVD speler, op voorwaarde dat het af te spelen iso-image niet groter is dan tien GB, maar dat is een heel ander verhaal.