Kuijk

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Acer Aspire One met Linpus: taakbalk verdwenen

E-mail Afdrukken PDF

Deze klant gebruikt sinds enige tijd een Acer Aspire One netbook met Linpus. Linpus is een Taiwanese Linuxdistributie, gebaseerd op Fedora 8, als ik mij niet vergis. Tot zover is er dus niet alleen nog niets aan de hand, maar heeft de klant zelfs voor weinig geld (€ 199,-) een heel aardig apparaat, met een uitstekend besturingssysteem. Zou je zeggen. En dat deed hij dan ook, totdat hij het ding aanzette om eventjes internet op te gaan. Nu zijn die dingen daarvoor gemaakt, dus dat zou moeten lukken. Zou je zeggen.

Dus niet. De taakbalk was namelijk verdwenen. In plaats daarvan was er midden in beeld een grijs blok verschenen met een ster of zonachtig plaatje erop. Als je daar met de muis overheen ging, zag je de mededelingen: "nieuw item", "dit item moet nog geconfigureerd worden". Heel merkwaardig. Rechtsklikken in het openingsscherm leverde weliswaar het xfce-menu op, maar daar werd ik ook niets wijzer van. Uitgaand van de gedachte dat de Acer Aspire One met Linpus al een tijdje op de markt is, dus maar eens gekoekeld (als ik gegoogeld schrijf, vind ik dat er niet uitzien en bovendien klinkt het werkwoord in het Nederlands heel erg als koekelen. Zodoende). Ik ben even vergeten op welke termen, maar het probleem bleek zich vaker voorgedaan te hebben, dus ik kon de gebruiker vertellen dat het niet aan hem lag. Dat was al een beetje een geruststelling.

Helaas bleek de vraag wel vaak gesteld, maar het antwoord nog niet gegeven. Wat doe je dan? Dan verander je de zoektermen, dus in plaats van ["This item has not yet been configured"], als ik mij goed herinner, ging ik over op het algemenere ["xfce taskbar disappear linpus -ubuntu"] en daarmee had ik vrij snel prijs. Er waren verschillende oplossingen in de aanbieding en ik heb achtereenvolgens de volgende geprobeerd. Eerst heb ik geprobeerd het grijze blokje, dat een paneel bleek te zijn, te configureren. Dat hielp in zoverre dat het blokje op de plek van de taakbalk te plaatsen bleek, maar het bleef leeg en de internetverbinding bleef non-existent.

Vervolgens heb ik de directory .config/xfce4/panel verwijderd, zoals hier beschreven:

"What you want to delete is the configuration file for the panel and try and reset it to the default. Go to /home/USER/.config/xfce4/ There should be a folder called panel. Make a back up of it just to be safe. (Just right click copy, and paste it somewhere out of the way.) Delete the original "panel" folder and restart X. (ctl-alt-backspace should do the trick for that, though, again, not sure if Linpus does things as usual.) [Modified by: Reed on February 12, 2009 07:14 PM]
Dat hielp niet, tenminste niet zichtbaar. Toen heb ik de directory ~/.gconf/system/networking weggeveegd, zoals hier werd voorgesteld:
"When the battery power on the Aspire One runs out there is a file that gets corrupted with the total power loss.

I found this answer at aspireoneuser.com and it worked.

The Fix is to delete the ~/.gconf/system/networking directory. This resets the networking config files forcing the NetworkManager to recreate them.

It does work and I have these instructions saved on a document on the computer - just in case it happens again.
"

Ik weet niet of de oorzaak van het probleem dezelfde was als de in het voorgaande genoemde, maar ik weet wel dat ook dit niet zichtbaar hielp.

En toen bedacht ik, dat ikzelf dat paneel dat maar niet weg wilde, verplaatst had naar de plek waar de taakbalk moest staan. Aangezien het apparaat nu twee redenen had om naar de standaardinstellingen terug te keren, kon het mijns inziens best eens handig wezen om dat paneel, dat immers niet bij de standaardinstellingen hoorde, ook weg te gooien. Dat ging dus niet. "U kunt het laatste paneel niet verwijderen", werd mij medegedeeld, of woorden van gelijke strekking. Vervolgens werd er echter gevraagd of ik "het programma", geen idee welk, wilde uitschakelen en daar heb ik toen maar "Ja" op geantwoord, waardoor het paneel inderdaad uit beeld verdween.

Hierna heb ik de Aspire One gereboot en kijk aan: de taakbalk was terug en je kon ook weer verbinding maken met het draadloze netwerk. Nu vraag ik mij alleen af, of het gewerkt zou hebben als ik met het laatste begonnen was. Nou ja, dat probeer ik dan wel bij de volgende Aspire One netbook met Linpus die dit probleem vertoont.