Kuijk

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

KPN Experia Box TG 787 reset zichzelf

E-mail Afdrukken PDF

De KPN Experia Box TG 787, kent u die? De KPN Experia Box TG 787 in kwestie heeft kuren: hij reset zichzelf, geheel spontaan. Het is dezelfde KPN Experia Box TG 787 als die in 'KPN Experia Box TG 787 kapot?' en 'Het IP-adres van de KPN Experia Box TG 787'. Het wegvallen van het internet, zoals in die stukjes beschreven, was volgens de verschillende monteurs niet te wijten aan de desbetreffende KPN Experia Box TG 787, maar aan de wijkcentrale. Het feit dat het internet na het resetten van de poort in de centrale meteen weer terugkwam, lijkt die mededeling te ondersteunen.

Maar wat is er dan nu aan de hand? Welnu, dezelfde KPN Experia Box TG 787 is de afgelopen ochtend, vermoedelijk ergens tussen acht en negen, begonnen kuren te vertonen: het draadloze netwerk functioneerde plotseling niet meer. Een van de gebruikers probeerde email binnen te halen en kreeg de mededeling dat er geen verbinding met de host mogelijk was. Na het rebooten van de computer bleek die verbinding wel mogelijk, dus even leek er niet zo veel aan de hand. Kan gebeuren, zoiets. Maar toen een andere gebruiker om elf uur zijn laptop aanzette, kreeg hij geen verbinding met de draadloze router, die bij de KPN Experia Box TG 787 ingebouwd zit en die tot nog toe goed gefunctioneerd had.

Omdat ik niet graag voor niets de helpdesk bel, ben ik een groot deel van de dag bezig geweest met pogingen de zaak weer aan de gang te krijgen, maar neen dus. Dit keer was het internet niet weggevallen, dus via een ethernetkabeltje viel er nog wel te internetten en ook was de modem te benaderen via het inmiddels beroemde IP-adres. Op die manier was ook meteen te constateren dat de KPN Experia Box TG 787 niet "alleen maar" uit en weer aan gegaan was, maar zichzelf had gereset: de instellingen van het draadloze netwerk waren weg en de oorspronkelijke instellingen, laten we het de fabrieksinstellingen noemen, waren terug. Nu waren de instellingen van het netwerk bepaaldelijk niet bijzonder esoterisch of exotisch, dus even was er de hoop dat alles weer in orde zou kunnen komen door de KPN Experia Box TG 787 gewoon opnieuw in te stellen. Dus niet. Toen ik de instellingen teruggezet had en op toepassen klikte, zei de KPN Experia Box TG 787 zachtjes "klik" (of woorden van gelijke strekking) en begon hij zichzelf vrolijk te resetten.

Daar word je niet vrolijk van. Tijdens de volgende pogingen, want je bent eigenwijs of je bent het niet, en ik ben het wel, waren er verschillende gradaties van gebrek aan succes waarneembaar: soms, maar meestal niet, was het netwerk zelfs even zichtbaar voor de verschillende aanwezige computers, of voor een paar ervan. Een keertje lukte het zelfs om via een iBook verbinding te maken, maar binnen twee minuten viel die verbinding weer weg. Een paar keer probeerde ik via Ubuntu contact te maken met het netwerk (Ubuntu 7.01 voor de PPC en Ubuntu 9.04 voor de Intel), maar die paar keer was kennelijk de enkele poging tot communicatie al te veel voor de KPN Experia Box TG 787, die namelijk prompt overging tot een reset. Dat schiet lekker op, maar niet heus.

En dan kun je dus wel denken dat je slim bent, maar moet je toch de helpdesk bellen. Gelukkig had ik ook dit keer weer een goede helpdesker, namelijk eentje die begreep dat de kans vrij groot was dat het niet aan de KPN Experia Box TG 787 lag, maar dat het probleem best op de een of andere wijze te maken zou kunnen hebben met de voorgaande problemen, hoewel wij geen van beiden wisten hoe dat dan wel zou moeten zitten. Daarom heeft hij het doorgegeven aan de technische dienst, die een en ander zou gaan uitzoeken en hopelijk oplossen. Het zal mij benieuwen. Feit is, dat dit al de derde of vierde KPN Experia Box TG 787 op die plek is, dus de gedachte om het toesturen van een nieuwe KPN Experia Box TG 787 maar over te slaan viel bij mij wel in goede aarde. Op mijn vraag of ze nou veel klachten over de KPN Experia Box TG 787 krijgen, bij de KPN, luidde het antwoord verrassenderwijze ontkennend. Verrassenderwijze omdat mijn stukje 'KPN Experia Box TG 787 kapot?' dagelijks een paar bezoekers trekt (meer dan 700 sinds 1 december 2009, en stijgende) en die gaan echt niet bij google zitten zoeken omdat hun KPN Experia Box TG 787 het zo fantastisch doet. Maar goed: ik ben benieuwd wat de technische dienst van de KPN eraan kan of gaat doen.