Kuijk

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Wat een gehannes. Natuurlijk weer Windows

E-mail Afdrukken PDF

Zelf gebruik ik alleen nog Windows als het echt moet en daar ben ik reuze blij om. Zo moest ik vandaag iemand helpen om draadloos toegang te krijgen tot zijn eigen netwerk en dan blijkt maar weer eens dat Windows wemelt van de principiële fouten.

Goed, je kunt het Windows noch Microsoft verwijten dat het hier een oude Compaq betrof met een inmiddels niet meer leverbare Thomson draadloze adapter, te weten de Speedtouch 121g en ook niet dat die draadloze adapter een paar jaar geleden door KPN geleverd is, toen ze al konden weten dat er problemen mee optraden. Je kunt het Windows of Microsoft zelfs niet verwijten dat Thomson kennelijk niet in staat is geweest om voor de eigen hardware een fatsoenlijk drivertje (of drijvertje, zoals sommige mensen zeggen) te fabrieken. Hoewel? Als Microsoft een besturingssysteem maakt zou de fabrikant die een apparaat wil laten werken onder dat besturingssysteem daar toch geen al te grote problemen mee moeten mogen ondervinden?

Ja, als je een standaardracefiets wilt laten werken onder Windows en dat lukt niet zou je nog kunnen zeggen dat dat meer aan jezelf of de fiets ligt dan aan Windows, maar een speciaal voor de PC geproduceerd product? En Thomson is toch ook niet echt een geheel uit ongeneeslijke prutsers opgetrokken bedrijf? Maar wacht, voordat ik ga concluderen dat Microsoft dat wel is, ga ik gauw verder met mijn verhaal. Trouwens, er zitten bij Microsoft vast een heleboel mensen die heel veel kunnen en het is alleen jammer dat ze de boel niet altijd even goed aan elkaar knuppen, om het zo maar eens te zeggen.

Waar was ik? O ja, we zaten dus met die oude Compaq en die Speedtouch 121g. Gelukkig had ik mijn Acer Netbookje en mijn iBook meegenomen, zodat we in ieder geval konden zien dat het netwerk waar die Compaq aangehangen moest worden daadwerkelijk bestond, wat mooi meegenomen was, want stel je toch voor dat je zo'n Speedtouch volledig werkend weet te krijgen en dan tot de conclusie moet komen dat het allemaal voor niets is omdat je geen netwerk hebt. Daar word je niet vrolijk van. Maar er was dus wel een netwerk en daar konden we op.

In een eerder stadium was het installeren van eerdergenoemde adapter misgegaan en dat was het grootste probleem, bleek. Als je de computer aanzette terwijl de desbetreffende Speedtouch aangesloten was op een USB-poort, begon de computer aan de bootcyclus, zei "klik", of mompelend uitgesproken woorden van gelijke strekking, en begon opnieuw, zonder ooit daadwerkelijk opgestart te raken. Dat zette dus geen zoden aan de dijk. De computer opstarten en pas dan de Speedtouch op de USB-poort aansluiten hielp ook niet, daar de computer dan meteen weer de indruk kreeg te moeten opstarten en daar dan ogenblikkelijk mee begon. Als je hem volledig liet opstarten, kreeg je de mededeling dat er net een enorme fout hersteld was en de buitengewoon domme vraag of het rapport dienaangaande moest worden verzonden. "En hoe dacht u dat te gaan doen? Deze computer kan internet niet op, sukkel!" Niet dus.

Het probleem bleek overigens niet uniek. We kwamen het een paar keer tegen, naar beneden afgerond. Voor de aardigheid heb ik net even gezocht op [121g speedtouch reboot] en toen kreeg ik 5920 treffers, waarvan de eerste is: 'Speedtouch 121g werkt niet, computer blijft aan uitgaan??'. Op dezelfde site staat echter ook 'Speedtouch 121g geeft BSOD'. "BSOD" staat voor "Blue Screen Of Death", meen ik. Gelukkig staat er op die pagina een tip waar we wat aan zouden kunnen hebben:

"Echter, als je de Vista-driver download (volgens mij moet dat met dt, doch dit terzijde. A.K.), zie je dat deze ook een WINXP-directory heeft, waar een .sys-bestandje in staat. (Dat is versie 03/13/2007, 3.03.41.0)

Daar ga ik het nog mee proberen, je hoort hier wel of het werkte of niet."

Gevolgd door: "UPDATE: Dat werkte dus perfect."

Hopseflops. Rang, pats, paf, klababberem: probleem opgelost. Maar niet heus. Kunt u zich nog herinneren dat ik in het begin zei "dat Windows wemelt van de principiële fouten"? Ja hè? Goed zo. De belangrijkste principiële fout van Windows is dat als er één proces of programma blijft hangen, dat meestal betekent dat de hele boel blijft hangen. Die fout wordt verergerd als het proces of programma dat ertoe geleid heeft dat de boel is blijven hangen niet verwijderd kan worden doordat de hele boel is blijven hangen, waardoor Windows "niet correct afgesloten" kon worden, met als gevolg dat Windows niet meer wil opstarten doordat Windows "niet correct afgesloten" is geworden, waardoor je dus niet de kans krijgt het proces of programma dat de situatie veroorzaakt heeft te verwijderen. Het is toch wat. En het moest niet mogen.

Nu leek onze reddingspoging te zullen stuklopen op het feit dat de kennelijk verkeerd geïnstalleerde drijver, of goed geïnstalleerde verkeerde drijver zich op het oog wel leek te hebben laten verwijderen, doch in werkelijkheid nog op een of andere wijze aanwezig was, zodat Windows de eerdergenoemde Speedtouch bleef beschouwen als een aan/uitschakelaar en onmiddellijk aan het rebooten sloeg zodra de desbetreffende Speedtouch werd ontwaard. Een van de andere principiële fouten van Windows is dat men zijn uiterste best lijkt te doen om de gebruiker vooral geen inzicht te geven in wat er precies gebeurt en dat wreekte (wrook? Neen, wreekte. Zeker weten) zich hier. Gelukkig herinnerde ik mij uit mijn eigen Windowsverleden (goh, wat ben ik blij dat ik dat niet meer gebruik. Eerlijk) het programma Regcleaner van Juori Vuono, dus hebben we dat even gedownload (jv16_regcleaner.exe, de eerste versie die we tegenkwamen) en toen bleek dat de bij de speedtouch behorende software heel hardnekkig bij de geïnstalleerde programma's wilde blijven staan. Na drie pogingen was het eindelijk weg en toen konden we proberen de drijver alsnog op zijn plaats te krijgen.

Natuurlijk was het wel dom van mij om het eerst nog een keer met de als zodanig op de website van Thomson aanwezige XP-drijver te proberen, wat prompt misging, maar toen we de boel opnieuw hadden opgeschoond, konden we uiteindelijk het bestandje uit eerdergenoemde WINXP-directory daadwerkelijk installeren (denken we, want dat gedoe met die 'wizards' blijft toch altijd uiterst ondoorzichtig) en toen deed hij het. Alles bij elkaar heeft het een paar uur gekost, wat vast niet had gehoeven als Windows beter in elkaar had gezeten, maar ja, je kunt niet alles hebben. En waardoor wordt die rotzooi nog steeds verkocht (even in het midden latend of ik nu die rotzooi van Microsoft of die rotzooi van Thomson, of zelfs dat rotpakket van KPN, bedoel)? Doordat er altijd nog van die mensen zijn zoals ik, die dan weer zo nodig moeten laten zien dat ze zich er niet door zo'n stom en moedwillig apparaat onder laten krijgen.