Kuijk

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Het woord 'dom' als de spreekwoordelijke rode lap?

E-mail Afdrukken PDF

Gisteren kreeg ik het geheel per ongeluk via internet aan de stok met iemand die ik weliswaar niet kende, maar die ik per e-mail had benaderd om even iets na te vragen. Ik had namelijk op internet iets over hem gelezen en wilde daar misschien zelf ook een paar woorden aan wijden, dus leek het mij logisch om even na te gaan of hij iets aan te merken had op datgene wat anderen over hem geschreven hadden.

Tot mijn niet geringe verbazing was zijn antwoord uitermate agressief en zijn agressiviteit werd alleen maar groter toen ik hem terugschreef dat hij zich vermoedelijk vergiste en mij voor een ander hield, dan wel mijn bedoelingen verkeerd interpreteerde. Een vriend van mij zei ooit: "Het internet is een uitstekend middel om op afstand ruzie te krijgen met halve zolen die je niet kent." Zijn gelijk werd weer eens bevestigd, doch dit terzijde.

Het internet is een uitstekend middel om op afstand ruzie te krijgen met halve zolen die je niet kent
De persoon in kwestie was vermoedelijk in zijn eigen optiek bezig een discussie te winnen, terwijl er in feite van een discussie geen sprake was, maar enkel van een gebrekkige communicatie. Dit inspireerde mij tot een stelling voor mijn onderwijsforum: Domme mensen die denken dat ze slim zijn: een ramp.

Deze stelling heb ik vervolgens ook op NUjij.nl geplaatst, in de hoop en verwachting dat er misschien een paar mensen even naar zouden kijken. Tot mijn stomme verbazing zag ik zojuist dat het stukje op mijn forum inmiddels bijna 160 keer gelezen is, wat verrassend veel is in zo'n korte tijd. In ieder geval wel voor de stukjes op mijn forum. Natuurlijk ben ik meteen even naar NUjij.nl gefietst om te kijken of er reacties geplaatst waren en dat bleek wel degelijk het geval. Zeventien stuks maar liefst. Het merkwaardige feit doet zich voor, dat er niet echt op de stelling wordt ingegaan. Wel lijkt het erop dat in ieder geval een aantal van de respondenten op zijn minst verbolgen is door het gebruik van het woord 'dom' in de stelling. Het ontgaat mij volkomen waarom, aangezien ik geen enkele definitie van dom gegeven heb en ook de mogelijkheid dat ikzelf tot de genoemde domme mensen zou kunnen behoren geen moment heb uitgesloten.