Kuijk

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Arnold Kuijk en Peter Breedveld

E-mail Afdrukken PDF
Op de website Opinieleiders.nl, waarvan ik de eigenaar ben, is de afgelopen jaren veel aandacht besteed aan de u waarschijnlijk onbekende Peter Breedveld. Deze Peter Breedveld houdt er de website Frontaal Naakt op na, alsmede een onbekend aantal twitteraccounts, waarmee hij ons dagelijks laat genieten van en lachen om zijn verwrongen kijk op de wereld.

Een van zijn fans is de mij onbekende en overigens oninteressante Jaap Kramer, die het op zich genomen heeft mij te belasteren met gebruikmaking van oud materiaal van een anonymus, Yvonne van Hertum en Stan van Houcke. Toen deze Jaap Kramer vandaag begon aan een serie tweets om zijn volgers op zijn verzameling links te attenderen, bedacht ik dat het tijd werd om op mijn eigen site, hier dus, iets over Peter Breedveld te zeggen. Omdat ik druk ben met andere zaken (dat vermaledijde vertaalprogramma is al veel te lang bijna af, om maar iets te noemen) wilde ik er niet te veel tijd aan besteden en dus stuurde ik hem eerst maar eens een eenvoudig mailtje om te zien hoe hij zou reageren. Onderwerp: 'Hoor en wederhoor'. De tekst luidde:

Breedveld,
Omdat ik je zieltogende website Frontaal Naakt om mij moverende redenen de definitieve genadeklap wil geven, ben ik in mijn spaarzame vrije tijd aan het werken aan een vernietigend artikel over jou en je praktijken.

Ik laat je dit weten omdat ik je de kans wil geven een poging te doen jezelf te rechtvaardigen.

Wat heb je liever: dat ik je een aantal vragen stel, of dat je zelf een verhaaltje schrijft?

Mij maakt het niet uit.

Drs. A. Kuijk,
Internetjournalist

Hij hapte meteen en deed wat ik verwacht had: om te laten zien hoe slim hij is en wat voor een idioot ik ben, zette hij een screenshot van het mailtje op Twitter. "HAHAHA!" had hij erbij gezet. Wat er te lachen viel, weet hij ongetwijfeld beter dan ik. Toen hij uitgelachen was, plaatste hij het screenshot nog een keer, met als commentaar: "Nou mensen. 't is met me gedaan. Leuk jullie gekend te hebben. Nou ja, sommige van jullie. " 

Hij plaatste het zelfs een derde keer, met: "Kuijk-kuijk-kuijk-kuijk-kuijk ik ben een kuijkentjuuh. Kuijk-kuijk-kuijk-kuijk-kuijk ik ben een kuijkentjuuh."

Ik had veel verwacht, maar niet dat hij zo kinderachtig zou blijken. Mijn tweede mailtje noemde ik: 'Hoor en wederhoor, vervolg'. De tekst luidde:

Breedveld,

Uit het feit dat je een screenshot van mijn vorige mailtje onder grote hilariteit op Twitter hebt gezet, maak ik op dat je niet van plan bent zelf een stukje ter verdediging te schrijven.

Mocht ik mij vergissen, dan hoor ik dat graag.

Drs. A. Kuijk,
Internetjournalist
Zoals te verwachten viel, verscheen er ook van dit mailtje binnen een paar minuten een screenshot op Twitter, met een nog gevatter commentaar dan bij het eerste: "Die is niet van gisteren." Voor alle duidelijkheid stuurde ik hem nog een derde en laatste bericht, onder de fantasievolle titel: "Hoor en wederhoor, 3". De tekst luidde:
Breedveld,

Het zou netter zijn als je gewoon per mail antwoord gaf, maar als jij op deze manier wilt laten zien dat iedere vorm van fatsoen je vreemd is, moet je dat vooral niet laten.

Vind je het heel erg als ik afzie van het stellen van vragen en in mijn artikel (als dat ooit afkomt) concludeer dat je de kans om jezelf te rechtvaardigen willens en wetens hebt laten lopen?

Mocht je je bedenken, dan hoor ik dat graag.

Drs. A. Kuijk,
Internetjournalist
Wat denkt u? Inderdaad, geen antwoord, wel een screenshot op Twitter, met als begeleidende tekst: "O, er komt misschien geeneens een artikel." Inderdaad, misschien niet. Maar misschien ook wel. Voor mij was hiermee voorlopig de kous af, want aan een volwassen vent die communiceert op het niveau van een dwarse VMBO-er uit de tweede (BBL, voorlopig de laatste van mijn leerlingen die met dat kuikentje aankwam) ga ik mijn tijd niet verdoen.

Meneer Breedveld kan het echter nooit laten om te laten zien dat hij geen journalist is en graag activist wil zijn, dus die twitterde nog even: "@IvoEvers Hij heeft iets dergelijks ook al eens met Stan Houcke geflikt: http://stanvanhoucke.blogspot.nl/2014/06/calimero-kuijk.html" Hoor, wederhoor en feiten checken zeggen hem duidelijk niets.

Op zijn blog en in zijn tweets is vaak te zien dat hij enigszins gepreoccupeerd is met sex, dus het verbaasde mij niet dat hij op de vraag van @Antifa112 (achter wiens account ik overigens hemzelf vermoed, want zo is hij wel, heb ik begrepen) "wat Iglo daarna met z'n 'spaarzame' vrije tijd gaat doen" antwoordde: "@Antifa112 Rukken met een pincet, denk ik."

Op zijn blog en in zijn tweets klaagt deze Peter Breedveld vaak dat hij nooit wordt uitgenodigd om zijn mening te geven in praatprogramma's en dat geen enkele serieuze krant hem ooit vraagt ergens zijn licht over te laten schijnen. Ik denk dat dat er best eens niet alleen mee te maken zou kunnen hebben dat hij er nogal rare denkbeelden op nahoudt, maar ook dat hij zich op internet manifesteert als een overjarige puber. Ik denk eigenlijk niet dat ik de moeite ga nemen een serieus artikel aan de man te wijden.