Kuijk

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Vertaalprogramma

E-mail Afdrukken PDF

Een vertaalprogramma voor de PC of op een website, kan dat? Natuurlijk kan dat. Er zijn er op internet dan ook al aardig wat te vinden, zowel gratis als tegen betaling. Zelf heb ik een aantal vertaalprogramma's voor eigen gebruik gebouwd, waarbij ik zowel de klant, de ontwerper, de analist, de programmeur, de gebruiker als de koffiejuffrouw was. Die combinatie van functies zorgt voor de korte lijnen waar Johan Cruijff zo dol op is.

Als ik zo'n vertaalprogramma 's avonds aanzette, had ik de volgende ochtend een paar honderd vertaalde pagina's, op voorwaarde dat ik er die avond een paar honderd onvertaalde pagina's ingestopt had. Weliswaar was het programma er dan meestal midden in de nacht uitgeknald, maar als ik de correcties uit de vertaling, want die vertaalde pagina's moesten nog wel stevig gecorrigeerd worden, er in verwerkte, nam hij de desbetreffende hobbel de volgende nacht zonder problemen. Pas als ik te weinig tekst te corrigeren had, ging ik eens kijken waar de fout zat, om die vervolgens op simpele doch briljante wijze te herstellen.

Mijn laatste vertaalprogramma voor eigen gebruik had ik Boebka genoemd, omdat ik de lat steeds hoger legde. Inmiddels heb ik het ultieme vertaalprogramma bedacht, waar ik al mijn kennis van vertalen, onderwijs, vertaalprogramma's en kunstmatige intelligentie in denk te verwerken. Terwijl ik bezig ben het programma te maken, moet ik ook geld verdienen, met als gevolg dat het nog even kan duren voor het programma op de markt komt, indien ├╝berhaupt.