Kuijk

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Geen tijd voor flauwekul

E-mail Afdrukken PDF

In een lokaal krantje had ik onder ' Personeel gevraagd' een kleine advertentie gezien die mij enigszins interesseerde, of beter gezegd: die mij genoeg interesseerde om even een kijkje te nemen op de website waarnaar verwezen werd. Het bleek te gaan om werk in loondienst voor drie dagen in de week, op een terrein waar ik goed uit de voeten kan.

"We werken in een informele sfeer met korte lijnen, maar streven altijd een hoge mate van professionaliteit en kwaliteit na, zowel in ons werk als in onze koffie.

Salaris afhankelijk van kennis en ervaring."

Daar houd ik wel van, hoewel ik in mijn koffie meer behoefte heb aan cafeïne dan aan professionaliteit, maar soit.

"Voor meer informatie over [bedrijfsnaam] en deze vacature kun je contact opnemen met [naam contactpersoon], op [mobiel nummer] of  [vast nummer]."

Van dat getutoyeer houd ik dan weer minder, maar als men ermee wil aangeven dat men op zoek is naar een jeugdig persoon met weinig kennis of ervaring, klopt het natuurlijk wel. In dit geval kreeg ik meer de indruk dat er gewoon niet over was nagedacht.

"Sollicitaties mogen per e-mail naar [emailadres]"

"Sollicitaties mogen" is vervolgens wel erg popiejopie. Omdat ik nog steeds dacht dat ik dat baantje wel zou kunnen en willen uitvoeren, mits wij het over de beloning eens zouden kunnen worden, pakte ik de telefoon en belde ik de contactpersoon. Nadat ik had uitgelegd waarom ik belde en vroeg of ik volgens hem op basis van het vertelde in aanmerking zou kunnen komen voor het desbetreffende baantje antwoordde hij: "Dat weet ik niet, want ik ken u niet. Stuur maar een sollicitatiebrief met motivatie. Als ik dat allemaal telefonisch ga doen, kost dat veel te veel tijd." Dat was het verkeerde antwoord, dus met een "Ik hoor het al, deze vacature is niets voor mij" heb ik opgehangen.

Het is natuurlijk 's mans goed recht om het zo te doen, maar zet dan gewoon geen telefoonnummer in je advertentie. En aan de "professionaliteit" van een bedrijf met zo'n contactpersoon begin ik ook meteen te twijfelen, daar het minste wat je zou mogen verwachten wel is dat de contactpersoon naar de beller luistert en op die manier al een eerste selectie of voorselectie kan maken, door de beller te vertellen of het wel of geen zin heeft om te solliciteren. Nu heb ik mijzelf maar uitgeselecteerd. Misschien stel ik te hoge eisen aan professioneel telefoongedrag. Hoe het ook zij: dit telefoongesprek was zonde van iedereen zijn tijd en ik heb helemaal geen tijd voor dat soort flauwekul. Gelukkig heb ik vanuit mijn functie van internetjournalist voldoende tijd om er, onder het genot van een zelfgezet kopje koffie, een stukje over te schrijven. Dat dan weer wel.