Kuijk

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Even tussendoor

E-mail Afdrukken PDF

'If You Haven't Got the Time to Do It Right When Will You Find the Time to Do It Over' is een van de vele boeken die ik nooit gelezen heb. Ik had er niet alleen geen tijd voor, maar ook geen zin in, omdat ik dacht mijn tijd wel beter te kunnen besteden. Aangezien het een boek is over 'Time Management' geloof ik ook niet dat ik er veel aan gemist heb, daar tijd niet zozeer iets is dat beheerd moet worden, als wel ingedeeld. In het Bommelverhaal 'de killers' wordt de tijd gedood, maar dat kan ook de bedoeling niet zijn, aangezien het doden van de tijd een nogal geestdodende bezigheid is, als u begrijpt wat ik bedoel.

Maar goed. Ik ben er vaak getuige van geweest hoe mensen zichzelf helemaal in de stress kunnen gooien door allerlei dingen 'snel even tussendoor' te doen. Dat werkt niet. Even één dingetje 'snel even tussendoor' gaat soms nog, en twee zelfs ook nog wel, bij hoge uitzondering, maar daar houdt het dan toch wel mee op. Dingen die 'even tussendoor' moeten gebeuren, leiden af van de dingen waar je op dat moment mee bezig bent of zou moeten zijn, met als gevolg dat ze meer tijd kosten dan nodig zou zijn geweest wanneer je er een fatsoenlijke planning op losgelaten had, al was het maar doordat je, als je het dingetje 'snel even tussendoor' gedaan hebt toch een moment moet denken; "Waar was ik ook alweer mee bezig?"

Het verschijnsel 'snel even tussendoor' doet zich voor op kantoren, scholen en ministeries, in fabrieken en ziekenhuizen, maar ook thuis. Je komt het ook tegen als 'eerst nog gauw even dit', 'dit had eigenlijk gisteren al de deur uitgemoeten, dus dit heeft voorrang en of je het nu meteen even kunt doen' en 'dat maak je dan straks maar af'. Nu wil ik niet suggereren dat je je hele dag zou moeten lopen plannen als moest je de slag bij Koersk of de invasie in Normandië op poten zetten (al was het maar omdat die al geweest zijn, doch dit even tussendoor), maar een beetje nadenken bij de dagindeling en iets vaker denken "als ik het nu niet doe, hoeft het later misschien al niet eens meer" of "nou, dan zal ik het eens vergeten. Als die kans serieus aanwezig is, kan het nooit echt belangrijk zijn", kan vaak helemaal geen kwaad.

Terwijl ik dit stukje schreef, heb ik mijzelf trouwens wel een verse kop koffie ingeschonken, want dat kon er makkelijk even tussendoor.