Kuijk

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Genoeg applaus voor de koningin

E-mail Afdrukken PDF

Als je De Telegraaf moet geloven, is de koningin populairder dan ooit. Als je diezelfde Telegraaf moet blijven geloven, uit zich die enorme populariteit in een niet aflatend applaus, overal waar de koningin verschijnt (zie bijvoorbeeld 'Applaus voor de Koningin' en 'Weer applaus voor Beatrix').

Voor mij is dat wat overdreven en je hoeft niet eens tegen het koningshuis te zijn om het overdreven te vinden denk ik. Wat heeft Beatrix namelijk gepresteerd om deze golf van applaus te verdienen? Helemaal niets. Karst Tates, de dolleman in zijn zwarte Suzuki Swift, mag het dan misschien in Apeldoorn op haar en haar familie voorzien gehad hebben, hij heeft haar noch haar familie geraakt. Het leek er zelfs niet op. En als in plaats van De Naald de bus geraakt had, was de kans groot geweest dat zijn autootje wel en de bus niet beschadigd zou zijn geweest.

Kortom: laat ons niet overdrijven en vaststellen dat het ongetwijfeld vervelend voor Beatrix is om te weten dat iemand misschien geprobeerd heeft een aanslag op haar en haar familie te plegen, maar dat er in Nederland dagelijks mensen fysiek en psychisch gemaltraiteerd worden of allerhande dodelijke ongelukken krijgen zonder dat er getuigen zijn en zonder dat ze er applaus voor krijgen. Ik stel dus voor dat het applaus met ingang van nu verstomt.

In 'Aanhangers herdenken sterfdag Pim Fortuyn' las ik trouwens:

"De bijeenkomst, georganiseerd door de Stichting Beeld van Pim, Stichting Vrienden van Pim Fortuyn en de Pim Fortuyn Foundation, staat ook in het teken van het drama van Koninginnedag in Apeldoorn."
Het moet toch niet gekker worden.